2022. december 5. hétfő | Vilma
Nagy fogások

Nagyon furcsa kárászt fogtak, az is kiderült, miért néz ki így

Nagyon furcsa kárászt fogtak, az is kiderült, miért néz ki így

Ha vadvízen horgászunk, szinte bármi megtörténhet. Nagyon meglepődött az a magyar horgász is, akinek a horgára akadt ez a különc hal.

Nagyon furcsa, egyedi mintákkal rendelkező halat fogott egy horgász, aki a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) fordult. Azt meg tudta állapítani, hogy egy kárászról lehet szó, de hogy miért ilyen különleges a kinézete, csak találgatta.  

„Egy vadvízen fogtam ezt a kárászt, nem tudtam eldönteni, hogy beteg vagy összeívott egyeddel van dolgom. Önök mit mondanak?” – tette fel a kérdést a horgász. 

Az MHTT válaszából kiderül, hogy a pecás rossz helyen kapizsgált, és az igazság teljesen máshol keresendő.   

„A képen egy részlegesen guaninhiányos, xantorisztikus foltokkal rendelkező ezüstkárász (Carassius gibelio) látható, ritkán előfordulnak ilyen egyedek a természetben, megítélésünk szerint a képen látható hal nem hibrid” – írta szakvéleményében az MHTT.

A halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill.

A halak egyébként tudják változtatni a színüket, és alkalmazkodnak a környezethez. „A halak háta általában sötétebb, de ha berakják egy olyan akváriumba, amit alulról világítanak meg és letakarják fekete lappal, idő múltán a hasuk lesz sötétebb és a hátuk világosabb, mert így kevésbé tűnnek ki a környezetükből” – fogalmazott egy korábbi cikkünkben az MHTT májusban lemondott elnöke, dr. Harka Ákos

Hatalmas pontykárász hibridet fogott egy magyar horgász. Nézd meg a halat IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: MHTT)