2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Új Európa-rekord lett a Maconkai-víztározóból kifogott lapátorrú tok

Új Európa-rekord lett a Maconkai-víztározóból kifogott lapátorrú tok

Akkora lapátorrú tokot tereltek partra a Maconkai-víztározón, amivel megdöntötték a faj szerinti abszolút tórekordot, ami egyben új Európa-rekordnak is számít.

A Maconkai-víztározó méltán híres sokszínű halállományáról. Tavaly az év egyik legnagyobb eseménye volt június 24-én egy 34,45 kilogrammos, 130 centiméter hosszú és 86 centiméter kerületű lapátorrú tok kifogása, amely eredmény Lubai Nikolett nevéhez fűződött. 

A hal akkor faj szerinti abszolút tórekord mellett új Európa-rekord is lett, amelyet egészen január 3-ig tartott is. E napon azonban 9 dekagrammal megdőlt a rekord, mert Kis Róbert 132 centiméter hosszú és 88 centiméter kerületű óriása esetében 34,54 kilogrammon állt meg a mérleg – közölte honlapján a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE). 

A halritkaság bő 40 perces fárasztás után került a partra, melyhez bizony szükséges volt a horgásztárs segítsége is. 

A képek összevetése alapján vélhetően a két fogás esetében a hal azonos – állapította meg a BSHE. 

A rekordlista adatlapja szerint az Európa-rekord lapátorrú tok 8 óra 22 perckor vette fel a felkínált halszeletet. 

Kis Róbert 12 fajból 89 rekordhallal büszkélkedhet, de mind közül a mostani emelkedik ki igazán a sorból, hiszen a kontinens legnagyobb faj szerinti példányáról van szó. 

A Maconkai-víztározón vezetik Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját, amelyen több mint 6300 horgász közel 52 ezer rekordfogás található meg. Nagytestű lapátorrú tokokat nagyon ritkán sikerül a horgászoknak „elcsípniük”, az adatbank összesen 68 ilyen űrlapot tartalmaz. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BSHE)