2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Nagy fogások

Újabb hatalmas busakülönlegességet fogtak az RSD-n – videóval

Újabb hatalmas busakülönlegességet fogtak az RSD-n – videóval

Kovács Szilárd tíz éve ugyanarra a szakaszra jár horgászni a Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD), múlt hétvégén is pontyozni indult a két barátjával. Végül mégsem ponttyal, hanem egy különleges színű, 48 kilós busával büszkélkedhetett.

Idei utolsó éjszakai horgászatára készült Kovács Szilárd két barátjával, a célhal a ponty volt, és jöttek is szépen a bajszosok a fagyos éjszaka ellenére. November 25-én, szombaton 8 órakor aztán egy nem igazán várt vendég miatt görbült a bot.

„A reggeli órákban frissíteni akartam a bojlis csalimat, és kitekerés közben beleakadtam. Már sokszor jártam így, mert köztudott, hogy eszméletlen sok nagytestű busa van a vízben. De amikor megláttam, nagyon meglepődtem, hogy milyen színezetű busába akadtam” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Kovács Szilárd.

A horgász az egyik RSD-s közösségi csoportban úgy fogalmazott: „Soha rosszabb évzárást.”

A köznyelv a színhiányos/színhibás halakat hajlamos albínóknak nevezni – mint történt ennél a halnál is –, pedig ez téves meghatározás. Az albínókban a festékanyagok egyike sincs meg, azokat a színanyagok teljes hiánya jellemzi. A halak „elszíneződését” mindig genetikai hiba okozza. A halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a narancsszínű xantofill és a vörös színű eritrofill.

Idén nyáron ugyanitt, tehát az RSD-n akasztottak egy szintén nagyon különleges busát. Az egy 30 kiló feletti példány volt, és több színben pompázott. Boros Gyula horgászhoz egy olyan, sárgás-fekete színű busa köszönt be, amely inkább hasonlított egy koi pontyra.

Később a Magyar Haltani Társaság (MHTT) megállapította, hogy a testforma, az apró pikkelyek, az alul lévő szem, a viszonylag nagy, felső állású száj és a hasúszókat elérő mellúszók alapján a kifogott hal egy pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis) volt. „Ennél a fajnál már több helyen és több alkalommal is előkerültek olyan példányok, amelyeken a sárga xantofill, a fekete melanin és a vörös eritrofill pigmentek helyenként fokozott mennyiségben képződtek” – írta szakvéleményében az MHTT.

És hogy milyen kicsi a világ, a busák megakasztói ismerik egymást. „Tudok róla, pár stéggel mellettem horgászik, jól ismerem” – mondta az ősszel eredményes Kovács Szilárd a nyári busafogás büszke tulajdonosáról, Boros Gyuláról.

A busát nem igazán tartják szép halnak, ezek a különleges és méretes példányok azonban jól mutatnak, bárki szívesen pózolna velük.

„Hogy mi lett a hal sorsa, arról nem szeretnék nyilatkozni, hiszen erre nincsen jó válasz. Ha azt mondom, visszaengedtem, letámadnak, hogy a busa inváziós faj, és tilos visszaengedni, ezért szabálysértést követtem el. Ha pedig azt mondom, nem engedtem vissza, akkor azért szednének szét, mondván, hogy egy ilyen nagy és szép halat nem szabad elvinni, még akkor sem, ha busa. Ez tipikus esete annak, hogy ha van rajtad sapka, az a baj, ha nincs, akkor pedig az” – mondta Kovács Szilárd arról, hogy mi járt a fejében a kifogás után.

Hogy miként döntött a horgász, nem tudjuk, de korábban már utánajártunk, valójában mi a szabálykövető döntés ilyen esetben. 2022-ben a Pecaverzum érdeklődésére a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) tisztázta a kérdést. Ezek szerint minden olyan halat, amely nem szabályosan akadt – függetlenül attól, hogy inváziós vagy sem –, vissza kell engedni. Ez jogi értelmezés kérdése, ugyanis a főszabály mindig erősebb, mint a speciális szabály. Ebben az esetben pedig a fő szabály, hogy a nem szabályosan megfogott halat nem lehet megtartani.

No de mi számít nem szabályos akadásnak? A magyar jogszabály szerint nyaktól fölfelé történő külső akadással még meg lehet tartani a halat. „De ha hátúszóba, a hal farkába, oldalába, hasába akad a horog, akkor mindenféleképpen vissza kell engedni a busát is” – magyarázta korábban a Pecaverzumnak Fias Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetségének a halőri csoportvezetője.

A hétvégi busa kifogója, Kovács Szilárd még egy érdekességről is beszámolt honlapunknak. Mint elárulta, korábban fogott már olyan 50 kilós busát, amelyet 7 perc alatt szákba tudott terelni, míg volt már olyan 63 kilogrammos fogása, amelyet viszont 4 óra 50 percig fárasztott. A mostaniról azt írta: „A fárasztás most sem tartott sokáig, talán a hideg víz miatt.”

Korábban a Cibakházi Holt-Tiszán is fogtak egy egyedi busát, a 2014-es horgászatról idén ősszel jelent meg egy visszaemlékező videó.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Kovács Szilárd/Pecaverzum)