2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Fontos kérdéseket tisztázott a Mohosz az inváziós halakkal kapcsolatban

Fontos kérdéseket tisztázott a Mohosz az inváziós halakkal kapcsolatban

Tiszta vizet öntöttünk a pohárba. Vissza kell-e engedni a kívülről akadt inváziós halat? Mit tegyen egy sportjegyes horgász, ha inváziós halat fog?

Elkezdtek kiolvadni és felmelegedni vizek, és így lassan a busahorgászok is ellepik majd a partokat. Visszatérő, sőt, mondhatni állandó téma a külső akadás. Ezt kabátba akadásnak is hívja a horgászszleng: amikor véletlenül belehúzzuk a horgot egy halba.

És ez a kérdés persze fennáll bármilyen más inváziós faj, nem csak a busa esetében.

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, a Pecaverzum a Magyar Országos Horgász Szövetséghez (Mohosz) fordult. 

Vissza kell-e engedni a kívülről akadt inváziós halat?

Mint megtudtuk, minden olyan halat, amely nem szabályosan akadt – függetlenül attól, hogy inváziós vagy sem – vissza kell engedni. Ez jogi értelmezés kérdése, ugyanis a főszabály mindig erősebb, mint a speciális szabály. Ebben az esetben pedig a fő szabály, hogy a nem szabályosan megfogott halat nem lehet megtartani!

Tavaly a Pecaverzum megszervezte az Invazív Halak Horgászatának Napját. Ennek apropóján nyilatkozott szerkesztőségünknek a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (Bászhosz) halőri csoportvezetője, aki egyértelműen megfogalmazta, mikor szabályos egy akadás. 

„Jelen pillanatban a magyar jogszabály szerint nyaktól fölfele történő külső akadással még meg lehet tartani. Ha hátúszóba, farkába, oldalába, hasába akad, akkor mindenféleképpen vissza kell engedni a busát is” – magyarázta Fias Dénes.

A lényeges jelenetet külön videóban kiemeltük (a teljes videó ITT). Íme a részlet:

Mi vonatkozik a sportjegyes horgászokra?

Van azonban még tisztázandó kérdés bőven, ha az inváziós halakról van szó. Mi történik például akkor, ha sportjeggyel (amivel nem tarthatunk meg halat) fogunk inváziós halat (amit nem dobhatunk vissza)? Ezzel kapcsolatban a Pecaverzum olvasói levelet is kapott. 

„Sokan vagyunk, akik sportjeggyel horgászunk, mellyel nem lehet még halat gyűjteni se. Ha visszadobom, szabályt szegek, ha elajándékozom, akkor is. A parton se hagyhatom. Megnyugtató választ még sehol se találtam” – olvasható a szerkesztőségünknek írt levélben.

Ennek az ellentétnek a feloldásában is a Mohosz nyújtott segítséget. Kiderült, hogy ebben az esetben is ugyanazt a verziót osztja a jogi értelmezés, mint a külső akadásnál: a fő szabály az, hogy sportjeggyel a hal nem vihető el!

Joggal merülhet fel azonban egy újabb felvetés. Méghozzá az, hogy miért nem hoznak akkor olyan szabályt, amely lehetőséget adna mondjuk arra, hogy a kívül akad vagy sportjeggyel fogott inváziós hal hazavihető legyen?

A Mohosz szerint azért nem lehetséges ez, mert akkor olyan kontrollálhatatlan folyamatok indulhatnának el, amelyek a halőri ellenőrzést tennék lehetetlenné, és végső soron az őshonos állományok kerülhetnének veszélybe.

Összefoglalva röviden: kívül akadt halat minden esetben vissza kell engedni, sportjeggyel pedig semmilyen körülmények között nem vihető el hal!

És ha már itt tartunk, nézzük meg a másik végletet is!

„Még csak most szeretnék elkezdeni busára horgászni, de bizonytalan vagyok a jelenlegi törvényi szabályozás miatt. Merthogy ugyebár a szabályosan fogott busát tilos elengedni, kötelező haza vinni. Csakhogy én egy 35 négyzetméteres társasházi lakásban lakom, és fogalmam nincs, hogy mi a fenét kezdenék egy 20-30 kilós hallal” – ezt az egyik busahorgászatra specializálódott Facebook-csoportban kérdezte meg egy horgász.

Ez leginkább gyakorlati kérdésnek minősül, mert ugye azt már tisztáztuk, hogy a szabályosan fogott inváziós halat nem lehet visszaengedni. 

Nyilván az sem merülhet fel, hogy a természetben hagyjuk, mondjuk parton, vagy kidobjuk egy erdős részre, mert az illegális hulladéklerakásnak minősül.

Ez ténylegesen patthelyzetnek tűnik. Szerencsére attól nem kell tartani, hogy túl sok szabályosan akadt busa kerülne horogra célzott busahorgászat nélkül, mondjuk pergetés vagy bojlizás közben. Ez valljuk be, ritka eset. Aki pedig célzottan busára pecázik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy amelyik hal szabályosan akadt, azt kötelező megtartania. 

És ugyanúgy, mint minden más, fentebb részletezett szabály, ez is érvényes az összes inváziós halra, így például a törpeharcsára vagy az ezüstkárászra is.

Előfordulhatnak persze vis major helyzetek, amikor fizikailag lehetetlen a szabályosan fogott busák elszállítása, mondjuk a méretük vagy a sokaságuk miatt. Ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy forduljunk a halőrök felé, akiknek a telefonos elérhetőségeit a vízterület horgászati hasznosítójától vagy a területi jegy kiállítójától megtudhatjuk.

Ez a lehetőség például a Ráckevei (Soroksári)-Dunán (RSD) adott. Pfeifer Rikárd, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ), halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezetője a Pecaverzumnak azt mondta, ha az RSD-n valaki nem tud mit kezdeni a szabályosan kifogott inváziós halakkal, hívja fel a halőröket, akik gondoskodnak az elszállításról, vagy útmutatást adnak a teendőket illetően. 

A busahús egyébként finom és rendkívül egészséges is. Többek között azért, mert omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami az édesvízi halak közül csak a kecsegében és a busában található meg. A busa feldolgozásához és elkészítéséhez segítséget nyújt EZ A CIKKÜNK

Isteni busareceptért KATTINTS IDE!

A Pecaverzum receptje is érdekel? KLIKKELJ IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!