2024. március 1. péntek | Albin
Nagy fogások

Vissza kellett engedni a szabályosan fogott böhöm busát Szegeden – videóval

Vissza kellett engedni a szabályosan fogott böhöm busát Szegeden – videóval

Pár napja jelent meg a Nagy Fogás Youtube-csatornán egy videó, amelyet a szegedi Lencsés Horgásztavon forgattak. A célhal a ponty volt, de a horgászat végére beesett egy közel húsz kilós busa is, amelyet visszaengedtek.

A halat kalandos körülmények között fogták ki, mert egy másik szereléket is összeszedett, és iszonyatos erővel húzta a damilt az orsóról. 

„Ez brutál módon megy. Nem bírom megállítani. Jézusatyaúristen” – hangzik el a videóban.

Végül a szákba került busa pontos tömegét is lemérték, 18,5 kiló volt, aztán pedig visszaengedték a vízbe. 

„Mivel a videóban lévő kárászok és az utolsó klipben szereplő busa inváziós halfaj, így a szabályzat megkövetelné, hogy elvigyük őket, és ne engedjük vissza. Viszont mivel ezek a halak olyan tó tulajdonát képzik, ahonnan csak úgy lehet elvinni a halakat, hogy fizetünk érte, így ha nem kívánjuk elvinni, akkor kötelesek vagyunk visszaengedni” – tették egyértelművé a felvétel leírásában, hogy miért nyerte vissza szabadságát a szabályosan akasztott busa. (A videóban a busa 27:20-tól 32:10-ig látható.)

A Lencsés Horgásztó interneten fellelhető horgászrendje szerint a napijegy hal elvitelére nem jogosítanak fel. 

„A kifogott halat külön kell megvásárolni” – olvasható a tó honlapján, amelyben a fogható halfajok között a busa nincs is feltüntetve. 

Több olyan helyi horgászrend is érvényben van Magyarországon, amelyben inváziósnak számító halfajok, leginkább az ezüstkárász és a busa fogási mennyiségét korlátozzák, holott ez ellentétes a törvényalkotó eredeti szándékával. 

A Pecaverzum több példát is bemutatva tavaly az Agrárminisztériumhoz fordult, amely szerint azonban bármelyik halfaj fogási korlátozása jogszerű lehet.

„Az inváziós halfajok kifogásának (megtartásának) helyi horgászrendben való korlátozását a halgazdálkodás jogszabályi háttere nem teszi lehetetlenné” – fogalmazott az Agrárminisztérium. Részletek a témában ITT

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Nagy Fogás Youtube-képernyőfelvétel)