2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Peca+

Videó: Húsz másodperc alatt megeszi a jókora harcsát a mohó kormorán

Videó: Húsz másodperc alatt megeszi a jókora harcsát a mohó kormorán

Úgy nyeli, mint kacsa a nokedlit.

Ahogy közeledik a hidegebb idő, sajnos egyre inkább felüti majd a fejét a kormoránprobléma Magyarországon. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) adatai szerint a kárókatonák több halat ettek meg vagy sebeztek meg halálosan tavaly, mint amennyi halat 7.256.256 horgásznap alatt kifogtak a magyar pecások.

2021-ben a magyar természetes vizekből 4833 tonna hal került ki, a horgászfogás aránya 95 százalék volt, a fennmaradó részt a különböző halászati tevékenységek és a horgászversenyek szelekciós fogása tette ki. 

E számhoz viszont érdemes egy elgondolkoztató, egyben lehangoló adatot rögtön hozzátenni: Magyarországon a kárókatonák valós, számításokon alapuló halfogyasztása 4000-6000 tonna/év, tehát több, mint a horgászok által kifogott halak mennyisége.  

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) számításai alapján a kárókatonák pusztítása pénzértékben kifejezve meghaladja 3 milliárd forintot évente, mely kalkuláció nem veszi figyelembe az általuk elfogyasztott védett halfajok eszmei értékét. 

Hogy miként néz is ki ez a gyakorlatban, azt az alábbi videó jól szemlélteti. A kárókatona egy félméteres harcsát húsz másodperc alatt képes eltüntetni. Úgy nyeli, mint kacsa a nokedlit. 

A Mohosz nemrég írt ki pályázatot a madárfaj gyérítésére, mostantól azonban a rendelkezésre álló keretösszegből már a hód kilövésére is lehet igényelni pénzt. Összesen 12 millió forint áll rendelkezésre. 

A kormorán azért fogyaszt el és sajnos sebez meg nagyon sok halat, mert a tollát nem tudja vízhatlanná tenni, a hidegben pedig testhőmérsékletének fenntartásához folyamatosan ennie kell.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Facebook-képernyőfelvétel)