2024. július 16. kedd | Valter
Peca+

Elfogadták a Hévízi-tó megújulását lehetővé tevő átfogó fejlesztési tervet – videóval

Elfogadták a Hévízi-tó megújulását lehetővé tevő átfogó fejlesztési tervet – videóval

A Hévízi-tó megújulását lehetővé tevő átfogó egészségturisztikai fejlesztési tervet fogadott el a kormány – jelentette be Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Nagy Bálint országgyűlési képviselő szombaton közös videóbejegyzésében.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) a helyszínen készült, a Facebook-oldalán megosztott felvételen azt mondta: a terv célja, hogy a tó megújuljon, hiszen ez az ország egyik legfontosabb turisztikai helyszíne.

Hozzátette, az épületet az elmúlt évtizedek megviselték, mostanra elavulttá vált, ezért halaszthatatlanná vált a felújítás: „ráfér és megérdemli a modernizációt”.

„A kormány támogatásának köszönhetően a tófürdő épülete visszakapja fénykori megjelenését, az új épület igazi kastélyként emelkedik majd ki a vízből” – közölte a polgármester.

Kiemelte: a fürdővárosi fejlődést elindító Festeticsek előtt tisztelegve az épület visszakapja eredeti külsejét, miközben a 21. századi elvárásoknak megfelelő műszaki tartalommal születik újjá.

Legyünk büszkék rá, hogy új, impozáns fürdőbe érkeznek majd vendégek, mi, hévíziek pedig minden nap egy csodálatos kastélyban gyönyörködhetünk majd a gyógytavon” – fogalmazott Papp Gábor.

Nagy Bálint (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az átfogó egészségturisztikai fejlesztési terv lehetővé teszi Hévíz világszínvonalú megújulását.

A képviselő további örömhírként említette, hogy a kormánynak köszönhetően egy másik régi vágyuk is teljesül: a nemzetközi turizmus felpörgetéséhez nélkülözhetetlen Hévíz-Balaton Airport is megújul.

Mint ismeretes, az óriási gondot okoznak a Hévízi-lefolyóban elszaporodott inváziós, édesvízi trópusi halak. Az utóbbi években számos fajt azonosítottak, köztük a pompás malawisügért, a citromsügért, a jaguársügért, az ötfoltos tarkasügért, a tűzfejű tarkasügért, a jukatáni fogasponty, az óriás algaevőhalat vagy éppen a párducmintás vértesharcsát.

„Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni” – nyilatkozta Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője májusban, amikor jaguársügért fogtak a Zala-folyóból.

Az idei évben mutatták be a Balatont fenyegető inváziós fajokról szóló, a „Balatoni bebírók- inváziós fajok a tó vízrendszerében” című filmet, amelyben a Hévízi-tóról is szó van, mint veszélyforrásról. 

Arról, hogy a kormánynak van-e szándéka a hévízi inváziós halak visszaszorítására, a mostani bejelentésben nem esett szó. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(forrás: MTI/Pecaverzum, nyitókép: Wikipedia)