2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Nagy a baj: jaguársügért fogtak a Zala-folyóból – videóval

Nagy a baj: jaguársügért fogtak a Zala-folyóból – videóval

A hévízi lefolyóban már évek óta akvaristák által kihelyezett trópusi, egzotikus, inváziósnak számító halak vették át az uralmat. A Zalából előkerült jaguársügér újabb figyelmeztetés, ugyanis a folyó összeköttetésben van a Balatonnal.

A trópusi halak magyarországi terjedéséről forgatott az RTL Fókusz című műsora. „A színes, látványos állatok otthon, egy akváriumban jól mutatnak, de a hazai vizekben komoly pusztítást okozhatnak, néhány külföldről behozott halfaj már veszélyezteti a természetes élővilágot” – hangzik el az összeállításban.

A hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így kedvező életfeltételeket biztosít azon trópusi halaknak, amelyek elpusztulnának a hideg vizű, magyar folyókban. 

„Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni” – nyilatkozta Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője.

A videóban kiemelik, az utóbbi években a trópusi példányok (mint például a citrom- vagy jaguársügér) teljesen átvették az uralmat a kifolyóban, és vízterület ökoszisztémáját átalakították. A jaguársügérről érdemes tudni, ahogy a videóban is elhangzik, hogy „elég komoly szájberendezéssel, fogakkal rendelkezik”.

A kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj Ázsiából egy felelőtlenül ellenőrzött halszállítmánnyal került a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott a környezetéhez, amivel az őshonos fajok teljes területét, kiváltképp az Év Halának választott lápi pócot veszélyezteti

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa meglepő horgászfogásokról is beszámolt.

„Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Horgászoknak sikerült megfogni, tehát valaki vagy oda direktbe beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az az egyed az átszökésnek a lehetőségét” – mondta Weiperth András.

Ez pedig azt jelenti, hogy akár egyszer a Balatont is elérhetik ezek az inváziós fajok. Erről jelent meg idén Drexler Szilárd filmje, amely ITT tekinthető meg. Arra, hogy akár ökológiai katasztrófa is bekövetkezhet, már korábban is felhívták a figyelmet szakértők.

Az RTL videója:  

Óriás algaevő halat azonosítottak a Hévízi-tóban. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: RTL Klub képernyőfelvétel)