2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Leromlott állapotú lápi pócokat mentettek inváziós halak uralta területről

Leromlott állapotú lápi pócokat mentettek inváziós halak uralta területről

Az elmúlt években több alkalommal is mentettek meg a kutatók lápi pócokat, majd azokat átadták a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogramot működtetőknek. 

A Tisza vízgyűjtő területén 2019-ben a lápi póc valamennyi, valaha ismert lelőhelyét felkeresték halkutatók, hogy megvizsgálják az egyes populációik helyzetét.

Ekkor még a Borsodi-Mezőség több vízfolyásában is megerősítették a faj jelenlétét, és ezek közül is kiemelkedő volt a Hejő-főcsatorna, melynek a hejőkürti szakaszán 80 lápi póc mellett fogtak 5 amurgébet, 4 bodorkát, 3-3 réticsíkot és vágócsíkot, valamint 2-2 csukát és ezüstkárászt. 

Ezt követően egy kutatás céljából 2020-ban havi, 2021-ben pedig tíznapos rendszerességgel gyűjtöttek innen inváziós amurgébeket. Minden mintavétel során a lápi póc jelentős dominanciáját tapasztalták a szakemberek – olvasható a Halászat című folyóiratban megjelent publikációban, amelyet a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapja idézett.

2021 őszén a Hejő-főcsatorna több szakaszát kotorták, betonozták és több műtárgyat is építettek rajta. A munkálat az említett hejőkürti szakaszt több száz méteren érintette. 

Ezt követően 2022 szeptemberében visszatértek a kutatók helyszínre. Az aszályos időszak következtében a Hejő-főcsatorna több helyütt kiszáradt, és a vizsgált szakaszt is drasztikusan alacsony vízállás jellemezte. 

A 150 méter hosszan folytatott halászat során 378 ezüstkárászt, 117 amurgébet, 3 fekete törpeharcsát és mindössze 5 leromlott kondícióban lévő lápi pócot fogtak.

A tapasztalatokat egyeztetve a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogramot vezető Tavirózsa Egyesülettel, október 3-án visszatértek a helyszínre, és 20 lápi pócot mentettek ki az inváziós fajok által erősen veszélyeztetett víztérből. 

A lápi pócokat a Tavirózsa Egyesület Szadai Mintaterületének tavaiba szállították. 

2021-ben a Felső-Tisza-vidéki Zsid-tó túlfolyó csatornájából mentettek ki 30 lápi pócot a kiszáradás elől, melyeket akkor szintén Szadára szállítottak. 

Ezzel már a kifejezetten veszélyeztetett Tisza menti pócállományok közül két régióból (Felső-Tisza-vidék, Borsodi-Mezőség) rendelkezik törzsállománnyal a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogram, ahol többek között ezek a haplotípusok génbanki megőrzése, mesterséges szaporítása és természetes vízterekbe való visszahelyezése is zajlik.

A publikációt jegyezték: Nyeste Krisztián, Tatár Sándor, Uzochukwu Ifeanyi, Antal László, Tóth Balázs, Somogyi Dóra.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)