2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Peca+

Kézből etetik és simogatják a hatalmas pontyokat a magyar halparadicsomban – videókkal

Kézből etetik és simogatják a hatalmas pontyokat a magyar halparadicsomban – videókkal

Halakat simogat, miközben otthon készült, házi kenyérrel eteti azokat. Ő Orbán Olivér, akinek nem kérdés, igen különleges hobbija van. Kedvenc halai odagyűlnek hozzá a parthoz, amikor megérkezik a kenyérrel. Nagyon sok pontyot már felismer, és van olyan is, amelyiknek nevet adott. A halak nemcsak a házi készítésű kenyeret, hanem a cirógatást is szívesen fogadják. 

A most 21 éves Orbán Olivért, világ- és Európa-bajnok wakeboardversenyzőt még 2010-ben anyukája vitte le az Ikrényi-tóhoz, hogy próbálja ki a sportot. Eleinte csak nyári hobbinak indult, aztán később annyira megtetszett neki, hogy azóta már a világ legjobbjai közé jutott – erről a közmédia Nyár22 című műsorában beszélt Orbán Olivér, aki a tónál nemcsak a deszkával, hanem a halakkal is hamar jó kapcsolatot alakított ki.   

„Van olyan emlékem, amikor még nagyon kicsi voltam, 10-11 éves, hogy akkor már itt a halakkal úszkáltunk az akkori barátaimmal, akik wakeboardoztak. Mondhatom, hogy volt egy-két hal a tóban, amikkel együtt nőttem fel. Láttam, hogy a halak nagyon kedvelnek, mondjuk ezen nem is csodálkoztam. És nekem is tökre tetszett, hogy jönnek a halak. Nagyon jó flash, én ilyet még nem láttam máshol. Mindig hoztam kenyeret, és elkezdtük őket etetni” – mesélte Olivér.

Van egy hely a tó partján, rendszeresen ott eteti a halakat, amelyek már tudják, hogy hol kell összeseregleni egy kis ingyen betevőért. Hatalmas mennyiségben gyűlnek köré a pontyok, nagyon sokat már ránézésre megismer. Simogatja is őket, azt mondja, igénylik a szeretet, de legfőképp azért mégiscsak a kaja az első számú vonzerő. 

„Ezt a kolóniát úgy kell elképzelni, hogy 300 darab hal van itt, a tóban élnek sokkal nagyobb pontyok, halak, de azok ide már nem úsznak fel, szóval itt a legnagyobb példány 12 és 15 kiló között van. Kézhez vannak szoktatva, van néhány, amelyik nálam nevelkedett” – árulta el Olivér.  

A kolónia vezetőjének neve is van, a falka legnagyobb, a 14 kiló körüli példányát Tobinak hívják. Olivér kenyérrel eteti a pontyokat, az idei évtől már nem a boltban vásárolja, hanem saját maga készíti el otthon egyedi recept alapján. 

Szereti a horgászatot, kiskorában sokat pecázott, de a halakat mindig visszaengedte. És, hogy mi lehet az oka annak, hogy az Ikrényi-tónál ilyen barátságosak a halak? Hát egészen egyszerűen azért, mert tilos a horgászat.

„Azért is érzik magukat ilyen jól. Ez nekik egy paradicsom” – fogalmazott Olivér.

A wakeboardos szokott videókat posztolni a közösségi médiában is, több platformon is aktív, és a poénokkal sem fukarkodik.

@oliverorbanwake4 Válasz @gergelykiss02 részére #ahalasfiu #foryou eredeti hang - OliverOrban_

Persze nem mindig eteti a halakat, néha csak leugrik hozzájuk kávézni egyet:

@oliverorbanwake4 Válasz @ksshelga részére Tengermély tisztelet mindegyik halomnak #ahalasfiu #foryou eredeti hang - OliverOrban_

 

A halak általában a lábai előtt hevernek:

Olivérnek – akit 2020-ban a TV2 Exatlon című műsorában is láthattunk – pár napja kezdődött az idei wakeboardos szezonja egy pénzdíjas versennyel Romániában. Szeptemberben jön az Európa-bajnokság, utána pedig a világbajnokság – derül ki a Redbull oldaláról. 

Ja, és, hogy mire képes a deszkán? Tessék!

A végére pedig jöjjön egy szaltó!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Orbán Olivér (@oliverorban_wake) által megosztott bejegyzés

A horgász, aki a vízpartra varázsolja az éttermet:

Még több fotó és a teljes cikk ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Orbán Olivér FB-oldala)