2024. június 19. szerda | Gyárfás
Peca+

Közel háromkilós ékszerteknőst találtak a Szálkai-tónál

Közel háromkilós ékszerteknőst találtak a Szálkai-tónál

Egy hazánkban nem őshonos teknős termetes példányára bukkantak Tolna vármegyében – írták egy Facebook-bejegyzésben, amelyet a 24.hu vett észre.

Hazánkban egyetlen őshonos teknős faj él, a mocsári teknős. A védett hüllőt számos idegenhonos faj, inváziós is veszélyezteti, köztük az a vörösfülű ékszerteknős, melyet a napokban találtak a festői Szálkai-tó partján. A vörösfülű ékszerteknős 2733 grammot nyomott a mérlegen.

„Tolna-megye, Szálkai-tó mellett. Feltehetőleg tojást rakni indult” – ezekkel a szavakkal osztotta meg fotóit Hévizi Gergely ökológus.

A hozzászólásokból az is kiderült, hogy az állatbarát az idős teknőst hazavitte, és hamarosan egy állatkertnek fogja átadni.

Ha a természetben idegenhonos teknőssel találkozunk, értesítsük az illetékes hatóságokat. Aki szakszerűen képes megfogni az állatot, az a lakóhelyéhez legközelebbi állatvédelmi központba is beviheti, ahol szabályos körülmények között elhelyezik őket engedéllyel rendelkező bemutatóhelyekre. A terráriumokban tartott, megunt, kifejlett példányok tekintetében is hasonlóan kell eljárni a felelős állattartóknak.

A következő teknősök nemkívánatosak a hazai vizekben:

  • Aligátorteknős (erősen barázdált, durván redőzött bőr és páncél, minidinó)
  • Görög teknős (szárazföldi faj, jól megkülönböztethető a többiektől)
  • Sárgafülű ékszerteknős (a vörösfülű is hasonló megjelenésű, a sávos mintázat egyértelmű bélyeg)

2022 nyarán ötkilós aligátorteknőst fogott egy horgász a Balatonból. Részletek és fotók ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály [MME KHVSZ] FB-csoport/Hévizi Gergely)