Ezt a kérdést tette fel közösségi oldalán a Haludvar, majd pontokba szedve meg is válaszolták.
Elkészítési módok
Beirdalás: Ez egy fontos technika, amellyel a szálkák egy részét „felpuhíthatjuk”. A halat sűrűn bevágjuk a gerincig, így sütés közben a kisebb szálkák ropogósra sülnek.
Sütés: Az egyik legnépszerűbb módszer. Forró olajban sütve a kárász kívül ropogós, belül omlós lesz.
Halászlé: A kárász halászléhez is használható, de inkább alaplé készítéséhez ajánlott, mivel rendkívül ízletes levet ad.
Pácolás: Apróbb kárászokat savanyúságnak is el lehet készíteni.
Szálkásság
A kárász rendkívül szálkás hal, így elkészítésekor a szálkák miatt érdemes figyelmesen dolgozni. Az alapos előkészítés (pl. beirdalás) és a megfelelő főzési technikák segíthetnek csökkenteni a szálkák okozta problémákat, mivel "puhítják" a kisebb szálkákat.
Tisztítás
Fogyasztás előtt távolítsuk el a pikkelyeket, belsőségeket és kopoltyúkat.
A belsőségek eltávolítása után érdemes alaposan átmosni a halat, különösen a hasüreget és a kopoltyúkat.
A kárásznak néha enyhe „iszapíze” lehet, főleg, ha természetes vizekből származik, amit megfelelő tisztítással és fűszerezéssel lehet semlegesíteni.
Tápérték
A kárász húsa gazdag fehérjében és alacsony zsírtartalmú, így igazán egészséges választás.
Omega-3 zsírsavak forrása, de kisebb mennyiségben, mint a tengeri halak.
Ha jól van elkészítve, a kárász rendkívül ízletes és egészséges étel!
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: Pecaverzum)