2024. március 1. péntek | Albin
Peca+

Rohamosan terjednek az inváziós hódpatkányok a Dráva mentén

Rohamosan terjednek az inváziós hódpatkányok a Dráva mentén

A faj Dél-Amerikából származik, korábban hazánkban is tenyésztették értékes prémje miatt. Európa több országában – a tenyészetek megszűnésével – az állatokat szabadon engedték, és mára állandó állományai alakultak ki.

Korábbi híradásokban több nemzeti park igazgatóság is jelezte, hogy egyre több észlelési adata van a nutria (Myocastor coypus) hazai előfordulásáról

Legutóbb a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) közölt információkat a faj Zala Vármegye területén történő térhódításáról, a Kerka-patak és a Mura mentén. 

Mivel közvetlenül határosak ezen területek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) területeivel, várható volt a faj megjelenése ott is. 

„Sajnos ez meg is történt, a faj pillanatok alatt komoly mennyiségben jelent meg területeinken” – számolt be honlapján a DDNPI.

Az első egyed 2023 év végén figyelték meg, bizonyító adata egy rókacsapdából került elő. Aztán a hódpatkányt 2024. év első napjaiban megfigyelték a Komlósdi-, Babócsai-, és Barcsi-Rinyán, a Györgyösi-patakon, a Dombó-csatorna mentén.

Ezeken a területeken korábban nem találkoztak a fajjal, most pedig van olyan patak, melynek öt kilométeres szakaszán, különböző helyeken hét példánya került elő. Így várható, hogy a Belső-somogyi patakok mentén újabb élőhelyeket is meghódít – írta a DDNPI.

Éjszaka aktív, de ilyenkor télen, napközben is bármikor megfigyelhető, amint a vizek közelében táplálkozik. Főként a töltéseken, azok oldalában és vetésekben látták az egyedeit. 

„Viselkedésére jellemző, hogy rendkívül bizalmas. Nehéz előre megjósolni a faj további terjeszkedésének ütemét, de az eddigiek alapján rendkívül gyorsnak tűnik. Idegenhonos inváziós fajról lévén szó, állományainak visszaszorítása szükségszerű lesz. Erre vonatkozóan az EU és a hazai szabályozások is utalásokat tesznek” – hangsúlyozta a DDNPI.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: DDNPI)