2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Peca+

Számos kuriózumot ígér a Körösök világát bemutató új természetfilm

Számos kuriózumot ígér a Körösök világát bemutató új természetfilm

A Körösök világát mutatja be Szendőfi Balázs legújabb filmje. Az alkotás már most számos kuriózumot ígér, annak ellenére, hogy a munka java még hátra van!   

Az idén kora tavasztól jövő év nyaráig zajló adat- és anyaggyűjtés, illetve légi-, földi- valamint víz alatti felvételezés kapcsán Szendőfi Balázs elmondta, hogy ugyan alig néhány hónapja folyik még csak a munka, máris sok olyan különleges felvétel lapul az adattárban, amelyek a maguk nemében egyedülállóak – számolt be róla a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

A filmfelvételek készítése egyrészt a Körös-vidékkel történő természetföldrajzi-tájképi megismerkedéssel, a hazai és a romániai területek „felülnézetével” kezdődött. Ennek keretében a folyók magyarországi természetes és mesterséges mederszakaszai kerültek fókuszba, illetve a Berettyó és a Fekete-Körös romániai forrásterületei.

Mindezzel párhuzamosan olyan aktualitásokat is rögzített Szendőfi Balázs, mint a KHESZ által végzett tavaszi kecsegetelepítés, a kérészrajzás a Fekete-Körösön, vagy a folyók természetes környezetében lencsevégre kapott pontyívás, amelyet a hullámtérre kilépő május végi áradás is segített.

Emellett számos madaras témát is megörökített a Hortobágy-Berettyó fészkelő szerkőitől kezdve, a kamera előtt fürdőző rétisason át, az ecsegfalvi halastavak gémtelepének életéig. Az eddigi felvételek közül is kiemelkednek azonban azok a képsorok, amelyek a néhány éve új halfajként izolált, természetes élőhelyén és életmódjában még sohasem dokumentált bihari márnáról készültek.

A természetfilmes szerencséjének mondható, hogy az első próbálkozás alkalmával máris sikerült egy harminc-negyven egyedből álló rajról filmfelvételt készíteni a Fekete-Körös romániai szakaszán, más egyéb jellemző halfajok képviselőivel, úgymint sebes pisztrángokkal, fürge csellékkel egyetemben.

A felvételek a nyári időszakban tovább folytatódnak, júliusban előreláthatóan a Sebes-Körös káprázatos forrásterületei, illetve a komoly tájsebeket jelentő óriás víztározói kerülnek kameravégre.  

Békés megyei horgászvizeiről – köztük a Körösökről – egyébként egy másik film is készül Reviczky Gábor főszereplésével

(fotó: Szendőfi Balázs, KHESZ)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!