2022. december 8. csütörtök | Mária
Peca+

Tizedére zsugorodott a világ legnagyobb csikóhalállománya – videóval

Tizedére zsugorodott a világ legnagyobb csikóhalállománya – videóval

Drámai mértékben csökkent a csikóhalak száma Portugália partjainál. A halászok vonóhálói ugyanis tönkreteszik az érzékeny állatok természetes élőhelyét. Tengerbiológusok és felelős halászok egy csoportja most egy új módszerrel próbálja megvédeni a veszélyeztetett faj jövőjét.

Évezredek óta tartják bűvöletben az emberiséget. A csikóhalak sok kultúrában mitikus lényeknek számítanak. Elvarázsolták Jorge Palma is: a faroi tengerkutató állomás tengerbiológusa 15 éve tanulmányozza a csontos halakat – hangzik el a Deutsche Welle magyar nyelvű hírmagazinjában, az Europeóban.

„Engem hihetetlenül lenyűgöznek ezek az állatok, annyira különlegesek és érzékenyek, és nagyon ragaszkodnak az élőhelyükhöz. Szeretem megfigyelni őket” – fogalmazott Jorge Palma. 

A tengerkutató állomás Ria Formosa közepén található. Ez egy lagúna, kijelölt védelmi zónákkal. Valódi paradicsom a rövid- és hosszúorrú csikóhalak számára. Sehol máshol nem él annyi példány, mint itt. De mostanra veszélybe kerültek. 

Az 1,2 milliós állomány 3-4 éve 150 ezerre zsugorodott, ami nagyon jelentős fogyás.  

A probléma egyik oka a halászat. „A vízinövények között élnek, és ha a háló eléri a növényzetet, akkor belekerülnek” – magyarázta egy helyi halász, Francisco Molina.

A probléma azonban nem a hivatásos halászokkal van, akik betartják a szabályokat, és nem tevékenykednek a tiltott zónákban – erről már egy másik halász, Rui Conceicao beszélt. 

Szerinte az illegális halászok okozzák a legnagyobb gondot, mert ők vonóhalót használnak, amin a csikóhalak is fennakadnak.

Jorge Palma szerint azonban a probléma ennél összetettebb, ő úgy látja, az állomány inkább azért fogyatkozik, mert megzavarják az érzékeny állatok életterét. 

„Az illegális halászat rombolja a környezetet, amelyben élnek, nemcsak egyszer hajóznak be a zónába, hanem minden éjjel, és ez tönkreteszi az életterüket” – hangsúlyozta a tengerbiológus, aki alternatívákat keres, és művízinövényekkel kísérletezik. 

Kollégáival már egész mezőket telepített a lagúnába, és úgy tűnik, a csikóhalak kedvelik ezt az anyagot. „A csikóhalak szeretik, bár mesterséges. Egy idő után belesimul a természetbe, hiszen más állatok is megtelepszenek rajta. Így válik a mesterséges élőhely természetessé” – állapította meg Jorge Palma.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)