2021. június 13. vasárnap | Anett, Antal
Versenyek

A tudatos építkezés a hevesiek sikerének titka

A tudatos építkezés a hevesiek sikerének titka

Nem kérdés, hogy csak siker lehet a vége annak, ha a megfelelő technika és hidegvér párosul a kiváló horgászokkal, illetve a tudatos építkezésel. Heves megyében ennek lehetünk szemtanúi. 

A Heves Megyei Horgász Egyesületek Szövetségének csapata, a Heves Horgász Team mondhatni, hogy rajt-cél győzelmet aratott a XXIX. Klubcsapat Országos Bajnokságon. És nemcsak azért, mert már pénteken megszerezték a vezetést, és azt vasárnapig végig a kezükben tartották, hanem azért is, mert most először indultak az OB-n.

„A fiúk az edzéseken megnézték a vizet, megbeszélték a teendőket, és megcsinálták, amit elterveztek” – adta meg a rövid receptet és persze a siker kulcsát a Pecaverzumnak Mochnács Sándor. 

A csapatvezető, a Heves Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége Verseny Szakbizottságának elnöke azért egyből hozzátette, hogy kívülről volt csak ez ilyen könnyű, de belülről nagyon komoly volt. „Itt nincsenek titkok az etetőanyagban vagy a módszerekben. A finomság, a pontosság és az a technika, amellyel ezt végre hajtották, az számított.”

Mochnács Sándor szerint nagyon sok jelentősége volt a váltásoknak is. „Hol messze mentek be match bottal, amikor pedig ott nem volt hal, akkor jöttek ki rakózni. Az etetőanyagok felhasználásának szabályozása is sokat számított. Tudták a fiúk, mikor kell anyagot vagy földet tenni bele, és az élőcsali arányát is jól kiszámították.” 

A szombati napot követően már a mezőny is láthatta, hogy már csak a második hely sorsa a kérdéses, de ennek ellenére a heves megyeiek egy percig sem bízták el magukat. „Vasárnap ugyanolyan elánnal, figyelemmel és koncentrációval fogtak hozzá a horgászatnak, mint az előző két napon. Nem volt abszolút az, hogy akkor már miénk a trófea. Végicsinálták szépen, odatették magukat, nem volt semmilyen kiengedés. Vasárnap is 1-1-1-2-5-öt horgászatak. Csak a végén borultak össze, az eredmények után, csak akkor szabadultak fel” – emlékezett vissza Sasa bá, merthogy horgászberkekben mindenki így ismeri. 

A fogások zömét 8-20 dekás halak alkották, de néha besett pár 60-80 dekás bónuszponty, és pár két kiló feletti is.  

A Heves Horgász Teamben két új tag is szerepelt: Ujszászi Richárdhoz, Nagy Benedekhez és Kökény Józsefhez Katus Gyula és Kovács Gergely csatlakozott. 

„A versenyzésre rengeteg figyelmet és energiát fordítunk, és már látszik az eredményekben is” – ezt már a Heves Megyei Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke mondta a Pecaverzumnak. 

A 2006 óta a pozíciót betöltő Tóth Dezső elmondta, tudatos csapatépítés zajlik. Emlékeztetett, a másodosztályból indulva (a 2010-es évek környékén még más rendszer volt érvényben – a szerk.) néhány évet követően feljutottak az első osztályba, ahol azonnal meg is nyerték a Tagszövetségek Országos Bajnokságát. Ekkor 2010-et írtunk. Azóta a heves megyeiek háromszor (2013-ban, 2018-ban és idén) hódították el kupát, és a többi évben is rendszerint a dobogón végeztek.  

„Heves megyével finomszerelékes sportban folyamatosan számolnak. Ha elmegyünk valahová, már mondják, hogy »na, az egyik dobogós már megvan«. Most már nagyon magasan van a léc. Sokan szeretnének hozzánk jönni versenyezni” – utalt arra, hogy a megyében egyedülálló és egyben kiszámítható támogatási rendszer alapján zajlik a csapatok finanszírozása. 

Mert, hogy nem egy gárdáról, hanem kettőről van szó: a finomszerelékesek mellett a pergető szakosztály (Mátrai Pergetők H. SE.) is kiváló eredményeket tudhat maga mögött. 

„A tagdíjakból ötven forint célirányosan a versenysport támogatására megy, és ez így transzparens, átlátható. Ez nem azt jelenti, hogy szórjuk a pénzt, mint a bolond molnár a lisztet a Dunába. Ez arról szól, hogy van egy adott keret, amiből gazdálkodnia kell a két csapatnak.”

Az elnök azt is hozzátette, ez a keret azonban még a középmezőnyben sincs a többiekhez képest, de „kegyetlenül” beosztják, megnézik, hogy hová teszik és kinek adják a pénzt. 

„Olyan versenyzőket mi nem favorizálunk, akik még nálam is rosszabbul horgásznak, mert én is versenyeztem. Mi eredménycentrikusak vagyunk” – summázott. 

(fotó: Mohosz, Mátrai Pergetők H. SE)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!