2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Versenyek

Bojlilimittel és csak magyar versenyzőkkel indul a XI. NBBH

Bojlilimittel és csak magyar versenyzőkkel indul a XI. NBBH

Szeptember 29. és október 7. között rendezik meg a világ egyik leghosszabb pontyfogó versenyét, XI. Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH). A 186 órás megmérettetésen 163 csapat több mint 600 horgásza vesz részt. Idén először vonták be a versenybe a Balaton keleti medencéjének településeit.

Szeptember végén a négyfős csapatok kiköltöznek a Balaton partjára, és megszakítás nélkül, 0-24 órában horgásznak a nagy testű pontyokra.

Az idei év több újdonságot is tartogat a résztvevők számára, melyeket ifj. Gödry Zoltán, a verseny szervezője ismertetett a likebalaton.hu-nak.

– Emeltük a limitet. A 10 legnagyobb ponty össztömege alapján alakul majd ki a végleges sorrend, ráadásul csak a 10 kilogrammos és annál nagyobb halak számít majd a versenyben. A Balaton stabil pontyállományának köszönhetően biztos vagyok abban, hogy legalább 100 csapat eléri majd a 10 darab 10 kiló feletti halat – mondta a Gödry Zoltán, aki azt is elárulta, hogy immár a Balaton teljes területét „belakják” a versenyzők.

– Idén a megnövekedett érdeklődés miatt már nemcsak a középső, illetve a nyugati medencében horgásznak a résztvevők, hanem a keletiben is. A helyszíneink között lesz többek között Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Alsóörs, Balatonalmádi. Tulajdonképpen szinte minden település otthont ad egy héten át a versenynek. Még így is, hogy a bevontuk a keleti medencét, limitált a helyek száma. Egyforma nagy, körülbelül 800 méter hosszú és 300 méter széles szektorokat jelölünk ki. A csapatok mozgását pedig az idei évtől GPS-sel kontrolláljuk – ismertette a szervező.

A versenyre évek óta többen jelentkeznek, mint amennyit a szervezők és a települések be tudnak fogadni.

– Látjuk, hogy óriási az érdeklődés. Úgyhogy már tavaly év végétől Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászversenynek neveztük át a rendezvényt. Ez azt jelenti, hogy a magyar résztvevőket preferáljuk, elsősorban nekik szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy induljanak. A teljes mezőny magyar nemzetiségű csapatokból áll össze, vannak köztük felvidéki és erdélyi magyar állampolgárok is – emelte ki ifj. Gödry Zoltán, aki szerinjt a balatoni verseny teljesen egyedülálló a maga nemében. 

Mint mondta, ilyen mennyiségű, ilyen jó egészségnek örvendő komoly nagyponty-állomány sehol sincs a világon. Még a telepített tavakban is teljesen ismeretlenek azok a számok, amelyeket az NBBH versenyzők a Balatonon képesek produkálni.

– Idén úgy számolunk, hogy legalább 100 darab 20 kilón felüli pontyot sikerül majd kifogni a mezőnynek. Csak viszonyításképpen: 5-6 évvel ezelőtt valaki fogott egy 20 kilón felüli pontyot, annak abszolút hírértéke volt. Futótűzként terjedt a médiában. Most pedig arról beszélünk, hogy 100 darab ekkora méretű halat teljesen reális, hogy megfognak a versenyzők – mutatott rá a szervező.

A sokféle különdíj mellett a legnagyobb hal is különdíjat érdemel. A 1,5 millió forintos jackpot pedig annak jár, aki a verseny mindenkori rekordját túl tudja szárnyalni: a 31,825 kilós versenyrekordot 2021-ben állították be Balatonakaliban. (A balatoni pontyrekordot Kovács Krisztián tartja, aki idén április 16-án Balatonakarattyán, a Gumirádli strandon egy 34,05 kilogrammos és 95 centiméter hosszú tőpontyot terelt szákba.)

– Idén a vízkezelővel (Balatoni Halgazdálkodási Zrt.) egyetértésben, kéréseiknek megfelelően és annak eleget téve egy 140 kilós bojli etetőanyag-limit van, amelyet a versenyzőknek be kell tartaniuk. Tehát a csapatok nem etetnek és használhatnak fel 140 kiló bojlinál többet a verseny során – hívta fel a figyelmet Gödry Zoltán.

Mint mondta, a csapatok jellemzően ennél is kisebb etetési mennyiséggel dolgoznak.

Nem ritka, hogy egy hét alatt 15-20 kiló bojlival is „lehoznak” egy ilyen versenyt.

Egyéni pontyrekord született az NBBH-ra készülő Sharky Teamben. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: NBBH)