2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Versenyek

Csalás történhetett a Mohosz szerint a Method Feeder OB-n

Csalás történhetett a Mohosz szerint a Method Feeder OB-n

Valószínűsíthetően taktikai megbeszélés alapján engedte vissza a fogott halakat még a mérlegelés előtt Somogyi Dávid a VI. Method Feeder Országos Bajnokságon, amelyet a Maconkai-víztározón rendeztek. Az ügyben részletes vizsgálatot rendeltek el, és felülvizsgálják az érvényben lévő szabályokat is – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz). A szervezet közleményét tartalmi változtatás nélkül idézzük. 

A hétvégén a VI. Method Feeder Országos Bajnokság döntőjében egy olyan sajnálatos és bizonyított esemény (a fogott halak mérlegelés előtti részbeni visszaengedése) következett be, amely az eddigi információk alapján alkalmas volt a végső eredmény, a bajnoki cím befolyásolására is. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a létszámában töretlenül fejlődő, jelenleg világelső magyar horgászsport tisztasága érdekében a leghatározottabban fellép minden olyan cselekmény ellen, amely ellentmond a sportszerűség, a horgászetika alapelveinek és bármilyen formában alkalmas a horgászsport hitelének, népszerűségének csorbítására.

Miként augusztus 1-jén a díjkiosztón a szövetségi kapitány által is bejelentésre került, a kihirdetett országos bajnoki eredmények nem tekinthetők hivatalosnak, így véglegesnek, mert a döntő 2. fordulóját követően az azonnal kizárt versenyző az egyéni értékelés ellenére is egy gyártói-forgalmazói rendszerben működő egységes csapat tagjaként, valószínűsíthetően taktikai megbeszélés alapján követte el a korábban már szákba került halak részleges visszaengedését azon információ alapján, hogy a fogott mennyiséggel megelőzné azt a csapattársat, akinek az eredménye a csapatérdek alapján preferált és segítendő.

Az eset és a következményeként előállt végeredmény ismeretében a Mohosz Elnöksége országos sportági szakszövetségi irányítói szerepkörében, bevonva az Országos Versenyhorgász Bizottságot is felkérte az etikai és fegyelmi kérdésekben illetékes Horgászsport Döntőbizottságot hivatalos eljárás keretében az ügy részletes kivizsgálására és a fegyelmi eljárás lefolytatására. 

A felkérés kiterjedt a horgászsport általános versenyszabályzatainak, etikai és fegyelmi szabályzatának felülvizsgálatára, 2022. évi megújítására is. E felkérést az is indokolja, hogy a gyakorlatban a versenysport támogatása természetesen a horgászcikk, etetőanyag, csali gyártás és forgalmazás üzleti érdekeinek érvényesülését is szolgálja, ezért az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá vált a bajnokságokon olyan szervezett taktikai elemek megjelenése, melyeket engedélyezési vagy tiltási, kapcsoltan szankcionálási oldalról még nem követtek le az aktuális szabályzatok.

Időközben az érintett csapat, a Top Mix tulajdonosa nyilvános közleményben jelentette be, hogy a sajnálattal értesült az eseményről és – elnézést kérve a verseny résztvevőitől – egyetért a vizsgálattal, egyben felkérte az érintett versenyzőt, hogy a díjakat szolgáltassa vissza és a vizsgálat lezárásáig a bajnoki címet ne használja.

A Mohosz elkötelezett a horgász versenysport fejlesztése és finanszírozása, színvonalának megőrzése tárgyában, de annak az elvnek a következetes érvényesítésében is, hogy az országos és a jövőre kialakítandó hivatalos területi bajnokságokon való részvétel mindenkor lehetőleg egyenlő, vagy legalább reális esélyeket kínáljon azoknak is, akik nem rendelkeznek jelentős támogatói háttérrel. 

Természetesen igaz ez a legnagyobb létszámú, idén több mint 400 nevezőt megmozgató method feeder bajnokságra is, ahol az ismertetett negatív jelenség e formában végül a felszínre került, kiváltva ezzel a versenyzők jogos elégedetlenségét is.

A vizsgálat lefolytatása után az érdemi – szándékaink szerint a cselekmény súlyával és annak versenysportra gyakorolt hatásával arányos – döntésekről haladéktalanul beszámolunk!

Mohosz OHSZK

Budapest, 2021. augusztus 3.

(fotónk illusztráció, forrása: Mohosz)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!