2024. június 19. szerda | Gyárfás
Versenyek

Közleményt adott ki a Mohosz a III. freestyle method feeder vébén történtekről

Közleményt adott ki a Mohosz a III. freestyle method feeder vébén történtekről

A 16. helyen végzett a magyar válogatott a III. freestyle method feeder világbajnokságon. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) az eseményen történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki.  

A hétvégén zajlott le a Spanyolországban rendezett III. freestyle method feeder világbajnokság, amelyre a magyar válogatott és Bakó Péter egyéniben is kétszeres címvédőként érkezett.

A 22 éves korára már nyolcszoros világbajnok (ebből öt felnőtt) Bakó Péter számára az edzésnapok nem sikerültek jól, és ezt követően nem is versenyzett, a pálya széléről tartalékként segítette társait. 

A magyar válogatott végül az első forduló 19. helyét követően javítani tudott a második etapban három helyezést, és végül 16.-ként fejezte be a világbajnokságot, amelyet Románia nyert meg. A második helyen Lengyelország végzett, míg a bronzérmet a Dél-afrikai Köztársaság szerezte meg. 

A Mohosz a világbajnokságon történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki. 

Mint írják, a magyar nemzeti válogatott erre a világversenyre is a nemzetközi szövetség által meghatározott maximális létszámú delegációval utazott ki, és tartózkodott mindvégig a helyszínen. Ez jelen esetben öt fő versenyzőt, valamint háromfős hivatalos szakmai vezetői delegációt jelentett, az élen a szövetségi kapitánnyal. 

A hivatalos versenyszabályok értelmében egy adott fordulóban egyszerre négy versenyző horgászhat, egy pedig a szervezők által biztosított „R” betűs mezben tartalékként segítheti csapatát. A tartalék versenyző e minőségben a legtöbb esetben – így ezen világbajnokságon is – a rajthelyekre beléphet. 

A versenyt megelőző négynapos hivatalos edzés után van arra lehetősége a csapatvezetésnek, hogy a versenyt megelőző napon délután tartandó szektorsorsolás előtt megnevezze a végleges versenyzői keretet és a tartalékot. 

„Számos esetben a pályán horgászott tréningnapok teljesítménye, a versenyzők fizikai vagy éppen mentális állapota felülírhatja a korábban elért hazai vagy nemzetközi eredmények alapján fennálló, a válogatott keret kijelölését megalapozó sportszakmai rangsort. Minden ilyen esetben szükség van a versenyző véleményére, adott esetben önkritikájára is, de mindez soha nem írja, írhatja felül a kapitány és a vezetői stáb (szövetségi kapitány, másodkapitány, szakszövetségi delegált) szakmai döntését, egyben felelősségét” – hangsúlyozta tájékoztatásában a Mohosz. 

Bakó Péterről szólva kiemelték: tény, hogy „a sokszoros világbajnok tréningje ezúttal nem sikerült jól, de ebben a pálya időszaki adottságai, következményként a relatív haltalanság okán a szerencsefaktor is szerepet játszhatott”. 

Ettől függetlenül fiatal versenyzőnk tartalék szerepe a szakmai vezetői stáb felelős döntése volt, s e döntést követően Bakó Péter a háttérmunkájával mindkét nap aktívan segítette a magyar csapatot – közölték. 

„A közösségi oldalán közzétett beszámolójának sorsa, félremagyarázása pedig újabb bizonyíték arra, hogy az ismeretek hiányából, hozzá nem értésből vagy szimpla rosszindulatból hogyan lehet az ország egyik legjobb horgászsport versenyzőjét is megtámadni, félreminősíteni” – fogalmaztak. 

Hozzátették: „A versenyről ismételten önjelölt »hiteles«forrásként beszámoló egyes internetes médiumok és azok megosztói, valamint kommentelői által lefestett hamis képpel ellentétben a magyar nemzeti válogatott ezen a világversenyen is a hazai mezőny legerősebb versenyzőit felvonultatva, közülük a hét folyamán legjobb teljesítményt nyújtókkal versenyezve, tudása legjavát nyújtva küzdött az első perctől az utolsóig.” 

Összegezésül megjegyezték, hogy ezen szakágban az elmúlt három világbajnokságon szerzett négy arany- és kettő ezüstérmével továbbra is a világ legeredményesebb free style method feeder alakulata a magyar, és ahogy fogalmaztak, „az is kíván maradni a jövőben is”.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Mohosz)