2022. június 27. hétfő | László
Versenyek

Magyar győzelem, versenycsúcsok és tórekord a XVIII. Professzionális Bojlis Európa Kupán

Magyar győzelem, versenycsúcsok és tórekord a XVIII. Professzionális Bojlis Európa Kupán

A Covid-19 világjárvány okozta két év kényszerű kihagyás után június 17-én, pénteken 14 órakor szenzációs eredményekkel fejeződött be a 78. hosszútávú maconkai bojlis versenyként a XVIII. Professzionális Bojlis Európa Kupa (EPBC, egyben a XXXIII. Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa), amely az összes fogást tekintve ezentúl csúcstartó versenyként szerepel Maconka és Magyarország bojlis kupáinak, bajnokságainak színes történetében. A bajnoki címért 8 nemzet 33 csapata versengett. Magyar győzelem mellett egy új abszolút tórekord és három abszolút versenycsúcs született a 117 órás megmérettetésen.

A nool.hu tudósítása szerint Dr. Dérer István, a versenynek otthont adó Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke, EPBC főbíró elmondta: a világbajnokság után a legrangosabb pontyfogó megmérettetés ez a verseny, ahol kizárólag az egy kilogramm feletti pontyok, amurok és fekete amurok számítanak bele az eredménybe.

– A mezőny erősségét jellemzi, hogy az induló 33 csapat közül 11-ben találhattunk olyan horgászt vagy horgászokat, akik már EPBC győztesek. Újra botot ragadott Maconkán ötszörös bajnok Peter Micula, valamint a három bajnoki címmel rendelkező Nitu Ion, aki a pontyozás világszerte ismert nagymestere. Mellettük pedig ott volt az SBS csapatát erősítő Kovács Zoltán és Szigetfalvi András is, akik magyar versenyzőként három-három bajnoki címet birtokolnak – mondta dr. Dérer István, aki érdekességként azt is elárulta, hogy idén Lettország új – immár a 24. –  résztvevő nemzetként indított csapatot a megmérettetésen.

A verseny 117 órán keresztül – május 12–17. között – zajlott, több rekordot is megdöntve vagy épp beállítva a Mátra lábánál elterülő Maconkai-tórendszer történetében. Az eredményhirdetés során dr. Dérer István szólt a próbatétel statisztikai adatairól. Mint fogalmazott, számos eddig elérhetetlennek hitt rekord dőlt meg.

– Külön gratulálok a teljes mezőnynek ahhoz, hogy összesen 18,77 tonna halat fogtak. Ez minden idők legjobb eredménye. Szintén ez a jelző illeti azt a tényt, hogy 554 olyan hal akadt a horgokra, amelyek a mérlegeléskor meghaladták a 10 kilogrammot. Azt is el kell mondjam, hogy ezen a megmérettetésen fogták ki a legtöbb amurt. Az idén avatott bajnok eredménye az eddigi versenyeken mért súlyok sorában a harmadik legnagyobbat fogja jelenteni – méltatta a horgászok teljesítményét a verseny főbírója.

Ezután az elért eredmények sorrendjében szólították ki a csapatokat, minden résztvevő nyakába egy emlékérmet akasztottak a Magyar Országos Horgász Szövetség támogatásának köszönhetően. A díjak átadásában Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is közreműködött.

A versenyen a legjobb átlageredményt, azaz 10,5 kilogrammot a Dudi Bait – Big Fish Team érte el, akik 23. helyen zárták a megmérettetést. A 16. helyezett Black Carp Team már 400 kilogramm felett járt a kifogott halak tömegének tekintetében, emellett a fekete amurok esetében felállított abszolút rekord miatt is kiemelték a csapatot. A szóban forgó fekete amur, amely több mint 21 kilogrammot nyomott, mellesleg a megmérettetés legnagyobb halának díját is kiérdemelte.

Rövid teljesítmény értékelés, csapatnév, taps és érem átadás. Így zajlott az eredményhirdetés egészen a 7. helyezettig, ahol dr. Dérer István szünetet tartott a felsorolásban, hogy közölje a megjelentekkel: egészen eddig nem fordult még elő az Európa Kupák történetében, hogy hét csapat eredménye is meghaladta az 1000 kilogrammot.

A dobogós helyezésekhez közeledve kihirdették az idei legnagyobb Koi-díjának birtokosát, amely elismerést a BSHE tagjai barátjuk, Király Iván emlékére adnak át. A legnagyobb – csaknem 14,5 kilogrammos – koi pontyot ebben az évben a Mivado Carp Fishing csapata akasztotta horogra, akik a verseny alatt elért 1236 kilogrammos összfogással a negyedik helyen végeztek.

Harmadik helyezést ért el 1265 kilogramm partra emelt hallal a Szerbiából érkezett Xtra Carp Team, akik emellett az újonnan alapított legnagyobb amur díjat is „beszákolták”.

Ezüstöt érdemelt az amerikai Team K-1 Baits csapatának teljesítménye, akik 230 kilogrammal mérlegeltek többet szerb vetélytársaiknál. Emellett ők voltak azok is, akik a legtöbb, összesen 213 kifogott halat tudhatták a magukénak.

Végül fény derült arra is, hogy melyik csapat állhat fel a dobogó legmagasabb fokára, illetve hogy kik őrizhetik 2023 júniusáig a bajnoki címet. A győztes horgászok 1731 kilogramm halat fogtak a verseny idején, amely eredménnyel az SBS – Halcatraz - Tizo Team tagjai emelhették magasra a bajnoki trófeát, és az ő tiszteletükre csendültek fel a magyar Himnusz dallamai az esemény zárásaként. 

A verseny végeredménye:

Videó a díjkiosztóról: 

Képgaléria a díjkiosztóról:

Interjú a győztesekkel:

A maconka.hu-n részletes statisztika is megjelent

Azt írják, hogy „a legerősebb magyarországi bojlis versenyen összesen 8 ország versenyzői, az engedélyezhető maximális számú, 33 egység részvételével a következő főbb eredmények születtek az eddigi 33 EPBC és 3 MIX besorolású verseny összevetésében”.

Számokban a XVIII. EPBC:

összes fogás: 18771,90 kg (abszolút versenycsúcs)

1000 kg felett fogó csapatok száma: 7 (abszolút versenycsúcs)

összes db: 2603

átlagtömeg 7,212 kg/db

Az eddigi 4. legjobb eredmény

- fogási intenzitás: 29,172 kg/bot/nap

Az eddigi 3. legjobb eredmény

- csapatátlag: 568,85 kg/csapat

Az eddigi 3. legjobb eredmény

- legjobb csapat-átlagtömeg 10,50 kg/db

- legnagyobb hal 21,10 kg (fekete amur, új abszolút tórekord)

- legnagyobb ponty 21,00 kg (nyurgaponty)

- legnagyobb amur 16,75 kg

- legnagyobb koi ponty 14,47 kg

- 10 kg feletti rekordhal 554 db (abszolút versenycsúcs)

A győztes csapat (SBS - Halcatraz - Tizo Team) rekordjai:

- összes fogás: 1730,78 kg

Az eddigi 3. legjobb eredmény

- átlagfogás: 8,568 kg/db

- 10 kg feletti rekordhal: 67 db

- legjobb szakaszeredmény: 342,02 kg/12 óra

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: Maconkai-víztározó és tórendszere FB-oldala)