2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Aktuális

13 speciális műtárggyal szabályozzák majd a Tócó vízszintjét

13 speciális műtárggyal szabályozzák majd a Tócó vízszintjét

Eredményes volt a közbeszerzés, elindulhat a Civaqua-program megvalósítása. Első ütemben a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán és a Tócó-patakon keresztül elhozzák Debrecenbe. De hogy néz ez ki a gyakorlatban, mekkora kihívást jelent a kivitelezés a szakembereknek? Erről beszélt Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) műszaki igazgató-helyettese a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorában.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


„Több évtizedes küzdelem eredménye a nagyszabású beruházás, amely Debrecen lakossága és a Tivizig számára is egy mérföldkő” – fogalmazott Kincses Dániel, akit a dehir.hu idézett.

Mivel Debrecen nagyon szegény felszíni vizekben, ezért már közel 70 éve kitalálták, hogy vizet kellene ide juttatni, ennek az első lépése volt a Keleti-főcsatorna kialakítása, ami az 1950-es évek közepén meg is valósult. Az 1970-es években az igazgatóság akkori vezetése ezt a fejlesztést továbbgondolta, úgy, hogy Debrecen és térsége is vizet kaphasson, ezt fogta át az úgynevezett HTVR-program (Hajdúhátságú Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer).

Ennek az volt a célja, hogy a kor igényeinek megfelelően a Keleti-főcsatorna vizét Debrecenbe ipari, ivóvízellátási és jóléti, öntözési célokkal eljuttassa. Ez a program el is indult 1975-ben, de a ’80-as években programforrás hiány miatt leállt.

„Azok a programelemek, amelyek a ’70-es években megvalósultak, a mai napig funkcionálnak, de már megértek a rekonstrukcióra, ezek a műveletek jelenleg is folyamatban vannak” – mondta a szakember.

A rendszer sajátossága az, hogy mivel egy löszhát tetején vagyunk, óriási magasságkülönbségre kell feljuttatni a vizet szivattyúk segítségével. A keleti főcsatorna 49 ezres szelvényében a tengerszint feletti magasság 92 méter.

„Az a magasponti tározó, ahova a Civaqua-Tócó projekt keretében fel kell juttatni a vizet, 154 méter, azaz több mint 60 méternyi a különbség, ami hatalmas kihívás, és komplex műveletet igényel” – mutatott rá.

A HTVR projektelemekből ezidáig megvalósult a HTVR szivattyútelep, ahol hat gépállás áll rendelkezésre és hat szivattyúval lehet vizet emelni, emellett kialakítottak egy zárt csővezeték rendszert, és a projekt legnagyobb eleme, a látóképi tározó is készen áll.

De természetesen további feladatok előtt állnak. Hangsúlyozta, a meglévő szivattyútelepbe egy olyan szivattyút kell beépíteni, ami 1,5 köbméter/szekundumos vízszállítási képességű, ezen kívül pedig a szivattyútelepen belül az udvartéri vezetékek rekonstrukciójára is szükség lesz. A legnagyobb munka pedig a 13 kilométer hosszúságú, 1 méter átmérőjű csővezetékek lefektetése.

Mint mondta, a kiviteli tervben fog eldőlni, hogy milyen anyagú csövet használnak majd, de azt már biztosan lehet tudni, hogy a terepszint alatt a cső 3,5 méter mélyen fog elhelyezkedni.

„Létre kell hozni egy magasponti tározót is, ami 3 ezer köbmétert vizet tud tárolni, de addig is át kell fúrni az autópálya alatt és majd később a 35-ös utat is, mielőtt eljutnánk a Tócóig. A magasponti tározótól egy 60 centiméteres átmérőjű, közel két kilométer hosszú csővezeték fog eljutni egy árokrendszeren keresztül a Tócóba” – részletezte.  

Mint mondta, 13 speciális műtárgyat kell építeni a Tócóba, amelyek a Tócó medrének vízszint-szabályozásáért felelnek majd. Emellett létrehoznak egy 23 ezer köbméternyi vizet magába fogadó záportározót, melynek funkciója, hogy a Tócó-patak felső szakaszáról érkező vizeket felfogja és tehermentesítse az alsó szakaszt.

 „Reményeink szerint teljesen át fog alakulni a Tócó vízszintje, ugyanakkor nem úgy kell elképzelni, hogy két méteres vízszint lesz a csatornában és csónakázni lehet benne, de a csatornának a belvízelvezetési funkcióját továbbra is el kell látnia” – fogalmazott. 

A szakembereknek 23 hónapjuk van a megvalósításra, de bíznak a gördülékeny munkában, különösen, hogy olyan vállalkozó hajtja végre a programot, akinek már van tapasztalata ebben.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: dehir.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!