2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Aktuális

Új folyója lesz Magyarországnak

Új folyója lesz Magyarországnak

A 11,2 milliárdos Civaqua-program első ütemében szabályozott vízhozamú folyóvá változik a Tócó-patak. A beruházás végső célja: összekötni Debrecent a Tiszával.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Mint ahogy arról korábban az Pecaverzum is beszámolt, eredményes volt a közbeszerzés, elindulhat a Civaqua-program megvalósítása. A program első ütemében a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán és a Tócó-patakon keresztül viszik el Debrecenbe. A részletekről kedd reggel tartottak tájékoztatót.

A dehir.hu beszámolója szerint az ország egyik legnagyobb vízgazdálkodási beruházása kapcsán elhangzott, a folyamszabályzás előtt a Tócó valódi folyócska volt, öt pici malom volt a debreceni szakaszán, mára viszont kiszáradt. Részben erre a problémára dolgozta ki a város a vízügyi szakemberekkel együttműködve a megoldást, ami maga a Civaqua-program.

Ennek lényege az, hogy a Tisza vize elér a Keleti-főcsatornába, onnan elvezetik a Tócó felső folyásához, onnan leosztják a vizet részben a Tócóba, részben a Nagyerdőbe, a Szentgyörgyi erdőbe és a Fancsikai erdőspuszta felé. Így megoldják a Nagyerdő és a tágabb térsége vízellátását, talajvízpótlását. Visszaállítják az eredeti ökoszisztémát, megoldják a Fancsikai tavak és az ottani vízrendszer vízellátását. 

A 11,2 milliárd forintos beruházás első ütemének közbeszerzési győztese az Aqua-General Szennyvíztechnológia-építő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, amelynek 23 hónapja áll rendelkezésre elvégezni a munkát.

Jövőre már láthatóak lesznek a változások, többek között az is, hogy a Tócó-patak valódi, szabályozott vízhozamú folyó lesz – erről Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszélt. 

A második ütemben a vízutánpótlást biztosítják majd Fancsika felé, az erdőspusztai tavakban lesz újra víz, lehet majd horgászni is. A Fancsikai-tó környezetének rendbetétele is tervben van.

Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte, kiegyenlítő tárazók is megvalósulnak a munka során. Egy rugalmas rendszert alakítanak ki, hogy az igények szerint többletvizet lehessen biztosítani.

A Vezér út környékén létrejön egy 1,6 hektáros, 23 ezer köbméteres tározó, 14 vízszintszabályozó műtárgy lesz a Tócón. 250 ezer köbméter földet mozgatnak majd meg a munka során.

„Debrecen számára a Civaqua az évszázad vízgazdálkodási programja, amely új dimenziókat nyit a város számára. A következő száz esztendőben a vízhez való hozzáférés az egyik legfontosabb kérdés lesz, egyre több aszályos időszakra lehet számítani” – emelte ki Papp László, a cívisváros polgármestere. 

Hozzátette: a Tócó folyamatos 275 liter/másodperces vízutánpótlást kap, 1,5 köbméter másodpercenként a kapacitása a csatornarendszernek, ez lehetőséget nyit további területek vízutánpótlásának biztosítására. Már készülnek a Civaqua második ütemére, néhány hónapja a tervek elkészítésére 700 millió forint forrás biztosítására tett ígéretet a város.

„A második ütem lesz a legizgalmasabb a debreceniek számára. Az első ütem az előfeltétele annak, hogy a jóléti fejlesztések megvalósulhassanak. A Tócó-patak mentén számos olyan fejlesztést tervezünk létrehozni, amely közelebb hozza a természetet, a Civaqua-programot a debreceniekhez” – fogalmazott a város első embere.

A Tócó-völgyben jelentős lakóterületi fejlesztésre készülnek. 24 hektáros fejlesztési területe van a városnak, ezt három részre bontják, összefüggésben a Civaqua II tervezési folyamataival. Az északi területen lakóterületi fejlesztés valósul meg, alatta egy három hektáros területen egy nagy vizes remeket tartalmazó közösségi parkot kívánnak létrehozni.

„A Civaqua nem egy elvont környezetvédelmi program, hanem minden debreceni közös gyermeke, a jövőnk fontos záloga. Debrecen képes megoldani a jövő kihívását, a vízhez való hozzáférést egy olyan városként, amelynek a Tócón kívül természetes vízforrása eddig nem volt” – hangsúlyozta a polgármester. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: dehir.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!