2023. január 30. hétfő | Martina
Aktuális

50 év után megszűnt a horgászat a Halda-tavon, mert kiszáradt

50 év után megszűnt a horgászat a Halda-tavon, mert kiszáradt

Már lassan nem telik el nap úgy, hogy ne érkezne hír egy kiszáradt tóról. Most a bátorterenyei Halda-tóról készültek lehangoló fotók. A tó 50 év után száradt ki, tavaly még horgásztak rajta, idén már nem. 

A horgászok körében, ha valaki meghallja Bátorterenye város nevét, egyből a Maconkai-víztározó jut az eszébe, pedig még régebb óta létezik egy másik tó is a környékén, vagy inkább csak létezett...

Nagybátony egykor önálló község volt, melyhez 1965-ben hozzácsatolták Maconka községet, majd 1984-ben egyesült Kisterenyével, Bátonyterenye néven. 

A Halda-tó is Nagyabátony része volt, de ma már Bátorterenyéhez tartozik. A tavat a Fűtőber Horgász Egyesület működtette 1972-től egészen 2021 végéig. (A Maconka 1987-ben árvízcsúcscsökkentő tározóként jött létre.)

Az 1,5 hektáros Halda-tó kiszáradásának következményei már tavaly ősszel látszódtak, ezért a halállomány egy részét lehalászták, és idén már nem is adtak ki engedélyeket – tudta meg a Pecaverzum Susán Balázstól, a Fűtőber Horgász Egyesület gazdasági vezetőjétől.

A vízterület pillanatnyi állapotáról az MTI fotóriportere, Komka Péter készített felvételeket július 20-án drónnal. Látható, hogy a vízfelület egyre fogy, és már nem sok hiányzik, hogy a meder teljesen szárazzá változzon.

Annak ellenére, hogy tavaly történt egy lehalászás, maradtak még halak a vízben, amelyek sajnos elpusztultak. Idén tavasszal süllők, a nyár folyamán pedig pontyok és kárászok döglöttek meg. 

Susán Balázs honlapunknak elmondta, a mai napon (július 20-án) is járt kint a tónál, és látott néhány darab elpusztult pontyot. 

Az országban tomboló csapadékhiány és hőség miatt sajnos egyre rosszabb állapotba kerülnek vizeink. A folyók negatív csúcsokat döntögetnek, és a csökkenő vízszint miatt már a halak is veszélybe kerültek bizonyos helyeken.

A Debreceni melletti Vekeri-tó pocsolyává zsugorodott össze, és megjelentek a haltetemek. Szintén elfogyott az élettere a halaknak a Bársonyos-patakban, amely szinte teljesen kiszáradt. Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) halőreinek még az utolsó pillanatban sikerült megmenteniük 45 kiló, zömében védett halat, amelyeket áthelyeztek a Hernád-folyóba. 

Kiszáradó kubikgödrökből mentettek halakat Nagymarosnál. Részletek és videó ITT

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: MTI/Komka Péter)