2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

944 hónap eltiltást kaptak a balatoni horgászok 2022-ben

944 hónap eltiltást kaptak a balatoni horgászok 2022-ben

Eltelt egy év, így számvetést készített a 2022-es év halőrzési munkájáról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.), amely az előzőhöz képest lényegesen nyugodtabb évet zárt.

A halőri szolgálat továbbra is figyel a társaság természetesvízi halgazdálkodási területére, amely 62.800 hektár, és két nagy tömbre különül el, a Balaton és a Kis-Balaton I. ütemre. Persze számos kisebb-nagyobb vízterület csatlakozik ehhez (Nyugati-övcsatorna, Hévíz-folyás, stb.) és csak a Balaton partvonala 235 kilométer hosszú – olvasható a BHNp Zrt. jelentésében. 

Az ellenőrzési területet jelenleg nyolc halőri körzetre osztották, ahol egy-egy járőrpár dolgozik. A szolgálat rendelkezik páronként egy gépjárművel, kisgéphajóval és/vagy elektromos meghajtású csónakkal. 

Az év során az Agrárminisztérium támogatásával beszereztek egy korszerű, Zodiac gyártmányú ellenőr motorcsónakot, mely jelentősen megkönnyíti egyik halőrpáros vízi ellenőrzési munkáját. 

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) támogatásával a járműpark egy régebbi autóját egy Suzuki Jimnyre tudták cserélni, amelyet a Kis-Balaton körzetben állítottak szolgálatba.

„Azok, akik a Balatonon kívül más vízterületeken is horgásznak, láthatják, hogy szerte az országban a hivatásos halőrök egységes egyenruhát viselnek. Ezzel az egységes egyenruhával van felszerelve a balatoni halőri állomány is, valamint a használható technikai eszközök is frissülnek. Akiket a múlt évben ellenőriztek kollégáink, tapasztalhatták, a horgászjegyek ellenőrzése is elektronikusan történik” – hangsúlyozták a közleményben. 

A feljelentések mellett hivatásos halőrök sokszor éltek a figyelmeztetés lehetőségével azoknál a szabályszegéseknél, amelyek nem voltak törvénysértések.

A feljelentéseink alapján visszakapott hatósági határozatok száma és az azokban kiszabott bírság összege (2014-2022.):

Érdekes lehet még az, hogy a Halgazdálkodási Hatóságok által kiszabott halvédelmi bírságok, a 2022. évi szabályszegések miatt eddig 944 hónap horgászattól eltiltást is tartalmaztak.

A szabályszegések típusait áttekintő táblázatban csak azok a szabályszegések szerepelnek, amelyekből legalább tíz intézkedés történt az évben és egy intézkedés akár több típusban is szerepelhet akkor, ha a feljelentett egyszerre több szabályszegést is elkövetett.

Az év során a legnagyobb számban előforduló szabályszegés idén az engedély nélküli horgászat volt. Még mindig kiemelkedően sokan nem tartják be a használható felszerelések számának korlátozását, két horgászt például egyszerre hat felszerelés használata közben értek tetten, de olyan is volt, hogy egy pecás négy bottal próbálkozott.

A jegyzőkönyveket áttekintve az látható, hogy 21 esetben az ellenőrzött személy több szabályt is megsértett, ebből egy esetben hármat is (ezek a számok az összefoglaló táblázatban is megjelennek). A feljelentett személyek közül tizenöt külföldi állampolgár volt.

A horgászokkal is meggyűlik a baja a balatoni vízi polgárőrségnek. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BHNp Zrt.)