2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

A Felső-Tisza irányába terjeszkedik tovább a csupasztorkú géb

A Felső-Tisza irányába terjeszkedik tovább a csupasztorkú géb

A csupasztorkú géb (Babka gymnotrachelus) újabb észlelési adataiból a halkutatók arra következtetnek, hogy a faj terjeszkedése tovább folytatódik a Felső-Tisza irányába.

A Tisza hazai szakaszán elsőként 2018-ban a Körös torkolatánál találták meg Sallai Zoltán és munkatársai a csupasztorkú gébet, amelynek fölfelé haladását 2019-ben a Körösben, majd a Hortobágy-Berettyóban is tapasztalták – olvasható a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapján.

Az utóbbi években a Tiszában is följebb jutott a faj, ezt igazolják az újabb észlelési adatai. 2023. október 14-én a szolnoki Tisza-szakaszon (336+800 fkm) fenekező horgászat közben a fajnak egy újabb példánya akadt a horogra. 

2023. július 13-án pedig a Közép-Tiszán végzett hosszszelvény-vizsgálat eredményeként Csataszög térségéből is kimutatták (Y749580; X214305). Ez utóbbi hely több mint 100 folyamkilométerrel esik följebb a Körös-torkolattól. 

„A két újabb előfordulási adatból arra következtethetünk, hogy a faj terjeszkedése tovább folytatódik a Felső-Tisza irányába” – írták az MHTT oldalán. 

A magyarországi vízrendszerekben hét gébfaj él (folyami géb, tarka géb, Kessler-géb, kerekfejű/feketeszájú géb, csupasztorkú géb, kaukázusi törpegéb, amurgéb). Ezek közül csak legutóbbi számít a hatályos törvény értelmében inváziósnak, a másik hat spontán jövevényfajként van meghatározva. 

Egyes haltani kutatók azonban másként látják a helyzetet, és 2022-ben, a Rosalia kézikönyvek sorozatban megjelent Özönállatfajok Magyarországon című kiadványban összesen 118 állatfajt mutatnak be, amelyeket inváziósként írnak le, köztük megtalálható mind a hét gébfaj.

Halkutatók szerint az egyik legfontosabb, hogy tudatosítsuk, egyik sem élvezi jelenleg a természetvédelem oltalmát, korábban valóban szerepelt a tarka géb és a folyami géb is a védett fajok listáján, de ez mára megváltozott. Minden horgászt arra kérnek, hogy ne engedjen vissza egyetlen gébet se. 

Tud meg még többet gébhatározós cikkünkből ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)