2024. július 16. kedd | Valter
Aktuális

A kaukázusi törpegéb újabb észlelési adatát rögzítették a Felső-Tisza vidékén

A kaukázusi törpegéb újabb észlelési adatát rögzítették a Felső-Tisza vidékén

Az észlelési adat azért figyelemreméltó, mert a Felső-Tisza vidékéről eddig csak egyszer sikerült kimutatni a kaukázusi törpegébet (Knipowitschia caucasica).

2022. október 13-14. között haltani felmérést végezett Halasi-Kovács Béla, Sallai Márton elektromos mintavételi eszközzel és elektromos kecével a Rétközi-tavon. 

A part menti mintavételezés során több mintaegységben is előkerült a kaukázusi törpegéb számos egyede – olvasható a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapján.

Mint ahogy azt a haltani kutatók írják, a Rétközi-tó vízutánpótlása a Tisza szabolcsveresmarti szakaszáról biztosított, a kimutatott egyedek ezen az úton kerülhettek a tározóba. 

Ez az új lelőhely azért érdekes, mert a Szamosból kimutatott első és mindezidáig egyetlen példányon kívül a fajnak eddig nem volt adata a Felső-Tisza vidékéről – állapították meg a kutatók. 

A magyarországi vízrendszerekben hét gébfaj él (folyami géb, tarka géb, Kessler-géb, kerekfejű/feketeszájú géb, csupasztorkú géb, kaukázusi törpegéb, amurgéb). Ezek közül csak legutóbbi számít a hatályos törvény értelmében inváziósnak, a másik hat spontán jövevényfajként van meghatározva.

Egyes haltani kutatók azonban másként látják a helyzetet, és 2022-ben, a Rosalia kézikönyvek sorozatban megjelent Özönállatfajok Magyarországon című kiadványban összesen 118 állatfajt mutatnak be, amelyeket inváziósként írnak le, köztük megtalálható mind a hét gébfaj.

A horgászok sokszor nem tudják megkülönböztetni a gébeket, és még olyanra is rendszeresen akad példa, hogy azt hiszik, védett hal és visszaengedik – erről Sallai Zoltán haltani kutató beszélt a Pecaverzumnak pár hete.

Szerinte a legfontosabb, hogy eloszlassuk ezt a tévhitet, és tudatosítsuk, hogy egyik sem élvezi jelenleg a természetvédelem oltalmát, korábban valóban szerepelt a tarka géb és a folyami géb is a védett fajok listáján, de ez mára megváltozott. Minden horgászt arra kért, hogy ne engedjen vissza egyetlen gébet se.

Az inváziós faj (a magyar nyelvű szakirodalomban sokszor özönfaj) olyan idegenhonos faj, amely miután sikeresen leküzdi a természetes terjedési gátakat, akadályokat (például folyókat, tengereket, sivatagokat) képes természetes elterjedési területén kívül megtelepedni, tömegesen elszaporodik, nagy területeken elterjed, és jelentős károkat okoz mind a természetvédelem, mind a gazdaság számára.

„Gyakorlatilag igen, elméletileg nem” – így lehetne arra a kérdésre válaszolni, hogy inváziósak-e a gébek.

Tudj meg még többet a magyarországi gébekről ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)