2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Az Agrárminisztérium szerint nem szükséges a tilalmi idők megváltoztatása

Az Agrárminisztérium szerint nem szükséges a tilalmi idők megváltoztatása

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) szerint a halak korai ívása miatt időszerű lenne egyes halfajok tilalmi idejének átgondolása. Az Agrárminisztérium szerint viszont a jogszabályba foglalt tilalmi idők többsége kellően hosszú időt jelöl meg, így nem szükséges módosítani.

Mint arról korábban beszámoltunk, a március és április első fele kifejezetten meleg volt, a Balaton vízhőmérséklete már április elejére elérte a 15-16 Celsius-fokot. 

A BLKI szerint a meleg hatására a legtöbb halfaj ívása a szokásosnál mintegy 7-21 nappal korábban, az elmúlt három évtizedet tekintve pedig a legkorábban kezdődött el. A fogassüllőé például március első felében, a baliné március végén, a bodorkaé, a dévérkeszegé és küszé pedig április első hetében. 

„A természetes vízi halgazdálkodás egyik fontos eszköze a tilalmi időszak, amely célja, hogy törvényileg rögzített védelmet biztosítson az értékesebb halfajaink számára az ívás és a fészekőrzés idejére. Annak érdekében, hogy ez a cél a klímaváltozás hatásai mellett is maradéktalanul elérhető legyen, időszerű lehet egyes halfajok tilalmi idejének átgondolása, valamint a szabályozás rugalmasságának növelése” – fogalmazta meg állásfoglalását a BLKI. (Részletek ITT.)

A Pecaverzum a témában az Agrárminisztériumnak írt sajtómegkeresést, amelyben azt tudakoltuk, hogy mi a jogalkotó véleménye a kutatók megállapításáról.

„A jogszabályba foglalt tilalmi idők többsége kellően hosszú időt jelöl meg ahhoz, hogy az adott évben ténylegesen bekövetkező ívás a megjelölt határnapok közé essen, és ez egyelőre jelenleg is igaz” – írta honlapunknak címzett válaszában a szaktárca.  

Azt is hangsúlyozták, hogy a jogszabályban megadott tilalmi időszakok egy része régóta változatlan, más részük módosult, de mindegyikre igaz, hogy a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet megalkotásakor széles körű egyeztetés keretében történt meg felülvizsgálatuk, és ebben az egyeztetésben számos halbiológus szakember is részt vett. 

Az Agrárminisztérium szerint azért sincs szükség változtatásra, mert a jogszabályi háttér jelenleg is biztosít rugalmasságot, hiszen a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 15. §-a jelenleg is lehetővé teszi, hogy a halgazdálkodási hatóság az őshonos halfajokra jogszabályban meghatározott tilalmi időt meghosszabbíthassa, ha ez indokolt.

„Az említett halfajok közül csak a süllő és a balin esetében van jogszabályban megadott tilalmi idő, és az mindkét halfaj esetében alapértelmezetten március 1-jével kezdődik, így a BLKI jelzése szerinti március első felében, illetve végén beinduló ívási tevékenységet idén is maradéktalanul lefedte a már életbe lépett tilalom” – így reagált a szaktárca a kutatók azon megállapításra, hogy idén különösen korán kezdődött a halak ívása a Balatonon. 

Arról, hogy milyen káprázatos látvány a balatoni dévérek tömeges ívása, tavaly készített videót Sipos Péter. Nézd meg ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Sipos Péter Youtube képernyőfelvétel)