2021. augusztus 5. csütörtök | Krisztina
Aktuális

Balatonba torkolló patakból mentettek halakat

Balatonba torkolló patakból mentettek halakat

Pipáló pontyok miatt érkezett több bejelentés is a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-hez (BHNp Zrt.). A jelzések szerint Siófok-Balatonszéplak területén, a Balatonba torkolló Endrédi-patakban látták reggelente a furcsa jelenséget. 

„Többszöri helyszíni szemle után arra jutottunk, hogy valószínűleg a tavaszi ívási időszakban a Balatonból felúszó pontyok rekedhettek meg a néhány száz méter hosszú élőhelyen, ahol a nyári hőségek idején hajnali oxigénhiány alakulhatott ki. Közülük néhány megszédült példányt a helyi lakók fogtak ki és menekítettek vissza a Balatonba” – olvasható a társaság közleményében.

Bár a probléma nem volt jelentős, de felkérték Dr. Ferincz Árpád és Dr. Staszny Ádám halászati szakértőket, hogy mérjék fel az élőhely halállományát. A munka során a társaság halórei is jelen voltak, felkészülve az esetleges halmentésre. 

A kifogott őshonos halak azonosítás után visszakerültek az Endrédi-patakba, kivéve a nagytestű pontyokat, amiket a Balatonban engedtek szabadon. A megfogott idegenhonos, inváziós fajokat pedig eltávolították a patakból – derül ki a társaság honlapján olvasható beszámolóból.

Az invazív halak számának csökkentéséért a Pecaverzum is szeretne tenni. Éppen ezért hirdettünk meg az Invazív Halak Horgászatának Napját. Azokra, akik csatlakoznak hozzánk, nyeremény is vár! Erről ITT olvashatsz! 

(fotó: BHNp Zrt.)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!