2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Dunai anyapontyokat és ivadékaikat mentették meg a fővárosi halőrök – fotókkal

Dunai anyapontyokat és ivadékaikat mentették meg a fővárosi halőrök – fotókkal

Folyamatosan figyelték a Duna által elöntött természetes ártereket a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (Főhesz) halőrei, akik most dupla sikert értek el, ugyanis kiszáradó gubikgödrökből az őshonos anyahalakat és azok ivadékait is megmentették, és visszahelyezték a folyóba. 

A Főhesz májusban arról számolt be, hogy adottak a feltételek a dunai halak sikeres ívásához. A természetes árterek megteltek vízzel, és szépen zajlott is a látványos násztánc

A halkőrök az ívási időszakban fokozottan ellenőrizték az ívóhelyeket, napi szinten akár többször megjelentek nappal és éjszaka is, őrizték és biztosították a halak nyugodt és minél sikeresebb szaporodását. 

A folyamatos kontrollnak köszönhetően arra is fel voltak készülve, hogy ha visszahúzódik a víz, akkor elkezdjék kimenteni, és visszahelyezni a halakat a folyóba, először az anyahalakat, majd az ivadékokat. 

A Főhesz legfrissebb híradása alapján a Duna visszahúzódása már elkezdődött a Vác és Szob közötti szakaszon, így a halőröknek ismét akadt feladata.

A folyóvíztől elzáródó kubikgödrökben, mélyebben fekvő öntésterületeken „fogságba esett” halak kimentését végezték el.

Rengeteg pontyivadék, kis csukák, domolykók, jászkeszegek és 6-7 kilós pontyok is akadtak bőven, amelyeket a halőrök háló segítségével emeltek ki.

A kimentett halakat áthelyezték a Dunába. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Főhesz)