2021. október 27. szerda | Szabina
Aktuális

A kagylópusztulást kihasználva fogtak 41 kilós harcsát a Tisza-tóból

A kagylópusztulást kihasználva fogtak 41 kilós harcsát a Tisza-tóból

Elpusztult kagylótetemekre lettek figyelmesek a szakemberek a Tisza-tónál. Aggodalomra azonban semmi ok, sőt még a harcsázók örülhetnek is a jelenségnek. (Frissítés június 15-én: már meg is érkezett az első kapitális harcsa a kagylópusztulás közepette.)  

Helyenként elszórtan, máshol nagyobb számban döglött kagyló sodródik a Tisza-tavon – közölte a vízterület kezelője. 

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tudósítása szerint azonban aggodalomra semmi ok, ugyanis nem őshonos fajok hullottak el. 

„Az elpusztult egyedek mindegyike az inváziós amuri kagyló (Sinanodonta woodiana) teteme. Ez a faj a ‘60-as, ‘70-es években került be az országba a kelet felől érkező halszállítmányokkal, és hazánkban inváziós fajjá lépett elő. Ma már szinte az összes hazai vízben megtalálható” – írta a társaság.  

Hozzáfűzték: elhullása pontosan abból adódik, hogy nem őshonos Európában, így Magyarországon sem. Vizeinkben él egy őshonos víziatka faj, mely a kagyló köpenyét átfúrva bejut az állat testébe. A köpenyen található sérülésen keresztül bakteriális fertőzés alakul ki, ami végül a kagyló pusztulásához vezet. A jelenség azért nyáron fordul elő, mert a meleg vízben a baktériumok gyorsabban szaporodnak, így a fertőzés lefolyása is hamarabb végbemegy. Az őshonos kagylófajok alkalmazkodtak a kártevőkhöz, így bennük nem okoz kárt.

A jelenségnek a harcsahorgászok örülhetnek igazán, hiszen kiváló csali a bajszosok számára – állapítják meg a közleményben. 

Frissítés: július 15:

Milyen igaza volt a vízkezelőnek, nem kellett sokat várni, és váris kagyló hozta meg a sikert Oláh Csabának, aki 41 kilós harcsát fogott.

(fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!