2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Ennél furcsábbat még nem láttál idén: bemutatjuk a száj nélküli ezüstkárászt

Ennél furcsábbat még nem láttál idén: bemutatjuk a száj nélküli ezüstkárászt

Száj nélkül is képesek a halak életben maradni, de fejlődésük elmaradhat társaikétól. 

Furcsa kérdéssel fordultak Magyar Haltani Társasághoz (MHTT). A történet főszereplője egy kerti tó lakója, egy aranyhal, amelynek nincs szája. 

„Két éve van öt aranyhalunk (Carassius auratus), melyek közül négy már sokat nőtt, de van egy, ami nagyon kicsi még most is. Ránézésre olyan, mintha nem is lenne szája, nem látjuk sosem, hogy kinyitná. Lehetséges, hogy nincs is szája?” – írták az MHTT-nak, de képet sajnos nem küldtek.

Aki pedig azt hinné, hogy az eset egyedi, és az MHTT tudósai csak döbbenten állnak a jelenség előtt, az nagyot téved, ugyanis válaszukból kiderült, hogy volt már példa hasonlóra Magyarországon.  

A Szegedi Vadasparkban 2010 őszén figyeltek fel egy látható száj nélküli ezüstkárászra (Carassius gibelio), amely cikkünk nyitóképeként is szerepel.

A hal az MHTT szerint úgy maradhatott életben, hogy a kopoltyúrésén át a légzővízzel együtt szívta fel a táplálékul szolgáló apró élőlényeket és a szerves törmeléket. 

„A kis aranyhal is hasonlóképpen juthat táplálékhoz, és ennek csekély mennyisége okozhatja növekedésbeli elmaradását” – olvasható az MHTT szakmai állásfoglalásban. 

Gyönyörű széles kárászt fogtak egy Győr melletti csatornából. Nézd meg a halat ITT!

Megnéznél egy nagyon ritka süllőkapást? A videóért KATTINTS IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: MHTT)