2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Ezekkel a fortélyokkal csökkentheted a csónakos horgászat veszélyeit – videóval

Ezekkel a fortélyokkal csökkentheted a csónakos horgászat veszélyeit – videóval

Ilyenkor, ősszel gyakrabban riasztják a vízimentőket a horgászokhoz a Balatonon. A csónakból pecázóknak nemcsak ebben az évszakban, hanem mindig tudatosan fel kell készülniük a veszélyforrásokra, így a tragédiák szinte minden esetben megelőzhetőek.

A balatoni Matula Horgász Egyesület elnöke interjút adott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata honlapjának a csónakos horgászat kockázatainak kikerüléséről. Hiszen hazánk legnagyobb taván főként hajnalban és napnyugtakor pár perc alatt olyan nagy köd tud leereszkedni, hogy pár centire csökken a látótávolság. Még a rutinos horgász és egyesületi vezető, Horváth Csaba is rossz felé indult volna el magától, amikor próbát tett a nagy ködben. A mobilos térképek és az ismert applikációk segíthetnek megtalálni a partot.

Az interjúból kiderül, hogy a vízimentők arra panaszkodnak, hogy a horgászok sok estben, amikor riasztják őket, és mentést kérnek, nem tudják beazonosítani a helyüket. Ezért ajánlják a Balaton Help applikációt minden csónakos horgásznak, hogy könnyebben lehessen azonosítani a segélykérő helyét.

Horváth Csaba szerint, ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor csak a hangjelzés segít, a fényjelzés a ködben mit sem ér. Csónakokhoz hajókürtöt lehet felszerelésként venni, de a felkészült horgász nemcsak mobilt, hanem powerbankot is visz ki a vízre. Az időjárás-előrejelzések megbízhatatlanok köd esetében, így nem kiszámítható, hogy mikor száll le a tájékozódást megnehezítő tejköd.  

Horváth Csaba azt javasolja, hogy 10 fok körüli hőmérsékletnél sose menjünk ki a vízre egyedül, hanem akár két csónakban társasággal érdemes, hogy tudjunk segíteni egymásnak, ha baj van. 

A beszélgetésben elhangzik, hogy a csónakos horgászok egyre felkészültebbek, a vízimentő mellényt is megveszik, hiszen azt keményen számon is kérik rajtuk a vizek éber őrei. Ezekből már rendelkezésre áll úgynevezett automata is, amely kevésbé zavarja viselőjét a mozgásban. 

Arra is felhívta a figyelmet a Balatont jól ismerő rutinos horgász, hogy nem csupán az iratokat és a slusszkulcsot kellene vízhatlan tokban a nyakba lógatva tartani, hanem a mobilt is, hiszen egy borulás esetén könnyen a tó medrében landol az eszköz, és akkor már nem tud telefonos segítséget kérni a bajba jutott pecás.

„Néhány hete történt, hogy ketten horgásztak egy csónakban a Balatonon. Az egyikük felállt valamiért, és megbillent, beborultak mind a ketten. A telefonjuk a csónakban volt. Az egyikük úgy döntött, hogy elkezd kiúszni, a másik férfi az akkor már süllyedő csónakba kapaszkodott addig, amíg a társa úszott kifelé. Szerencsére valaki észrevette a mólóról, hogy valaki ruhában próbál kiúszni a partra, ezért riasztott minket. Nem tudjuk, hogy végződött volna a történet, ha nem veszi őt észre senki. Bárkivel megtörténhet, hogy beborul. Ha a nyakában van a telefon, vízhatlan tokban, akkor tud segítséget kérni. (Az a jó tok, amiből nem kell kivenni a telefont ahhoz, hogy telefonáljon.) És ami még rendkívül fontos egy ilyen helyzetben: ha rajta van a mentőmellény, nem a csónakban, akkor fenntartja a vízen, és nem egy süllyedő csónak az egyetlen segítsége...Erős szélben, a víz tetején kialakulhat egy láthatatlan páraréteg, és ezt lélegzi be, amikor úszik kifelé levegő helyett. Vagyis megfullad. És abba sem gondolnak bele, hogy hideg vízben sokkal kevesebbet tud úszni az ember, mint nyáron” – mondta el a Matula Horgászegyesület elnöke.

A másik legnagyobb veszélyforrás az éjszakai horgászat során a kivilágítatlanság, mivel nagy a hajóforgalom, sok a vízben hagyott horgászkaró, így nagyobb a balesetek kockázata is. A viharjelzést szerencsére komolyan veszi a legtöbb horgász, ezért is jó, ha elektromos motorral ellátott csónakkal és nem csupán evezőssel hajózunk ki, így gyorsabban partot érhetünk – hangzik el a jó tanács az interjúban, amely ITT olvasható el teljes egészében.  

Korábban egy balesetmegelőző videó is készült, amiben fejjel előre zuhan bele a vízbe csónakból egy részeg horgász etetés közben. Érdemes megtekinteni, hogy velünk elő ilyen ne forduljon, vagy ha mégis megtörténik, tudjuk, mi a teendő. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)