2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Ezért ne kérdezd a számítógéptől, hogy milyen halat fogtál!

Ezért ne kérdezd a számítógéptől, hogy milyen halat fogtál!

Egy horgászfórumban arról vitáztak magyar pecások, hogy egy fotón milyen keszeg látható. Volt, aki az internetet is segítségül hívta.

„A képen látható halat egy horgászfórum hozzászólói bagolykeszegnek, laposkeszegnek vagy karikakeszegnek vélik, a Google szerint pedig Wuchang-keszeg. Ennek az ellentmondásnak a feloldásában szeretnék segítséget kérni” – írta a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam? rovatának az U. B. monogramú pecás, üzenetéhez egy fényképet csatolva.

A szakértők a keresőoldal fajmeghatározását cáfolták, egyúttal megírták, hogy valójában milyen keszegről készült a fotó.

„A kínai Vuhan városától délre nagyban tenyésztett Wuchang-keszeg (Wuchang Bream) anális úszójának a szegélye szinte egyenes, ellentétben a képen látható haléval, amelynél erősen beöblösödő. A viszonylag kicsi fej, a nagyméretű szem, a csúcsbanyíló száj, a mellúszó vöröses töve, valamint az oldalvonal pikkelyszáma (46) és a hát felé alig csökkenő pikkelyméret alapján a hal egy hazai karikakeszeg (Blicca bjoerkna)” – magyarázta válaszában az MHTT.

A Pecaverzum is tett egy próbát, mi a ChatGPT-től kértünk segítséget, a mesterséges intelligencia azonban nem jól ismerte fel a halat.

„A képen látható hal egy dévérkeszeg (Abramis brama). A dévérkeszeg közepes méretű, lapított testű hal, amely a pontyfélék családjába tartozik. Jellegzetes ezüstös színű pikkelyeiről és magas hátáról ismerhető fel” – válaszolta kérdésünkre a mesterséges intelligencia, amely nem véletlenül emeli ki megjegyzésében a lap alján, hogy „a ChatGPT hibázhat”, ez ugyanis a mostani esetben is így történt.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)