2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Ezt kell tudni a süllők kopoltyúját támadó parazitákról

Ezt kell tudni a süllők kopoltyúját támadó parazitákról

Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha valamilyen elváltozásokat veszünk észre egy halon vagy halhúson, de érdemes azért szakértőhöz fordulni.

Így tett Í. M. monogramú horgász is, aki a Magyar Haltani Társaság (MHTT) segítségét kérte paraziták beazonosításában, ugyanis nem talált megfelelő szakirodalmat. 

„A Rába győri szakaszán télen fogott süllők kopoltyúján rendszeresen találkozni a képen látható elváltozással” – írta levelében, azt tudakoolván, hogy mégis miről lehet szó. 

Az MHTT szerint a kopoltyúlemezekhez tapadva fehér színű nyálkaspórás paraziták láthatók, melyek a süllőnél valószínűleg a Henneguya creplini fajba tartoznak. 

Ezek a hámot károsítják, sejtburjánzást okozhatnak, de a halak életét nem veszélyeztetik – közölték. 

Pár napja számoltunk be arról, hogy egy balatoni angolában mozgó férgeket fedeztek fel, de az MHTT megnyugtatott mindenkit, hogy az angolna-fonálférgek (Anguinnicola crassus) az emberre nem jelentenek veszélyt. Részletek ITT.

Két éve pedig egy süllő filézésekor piros pöttyökre lett figyelmes egy horgász. Akkor azt MHTT szakértője az Eustrongylides nevű fonálférgeknek azonosította a parazitákat, amelyekről azt írta, hogy „az utóbbi időben erősen elszaporodtak a sügérekben, süllőkben, kősüllőkben”, viszont a húst nem kell kidobni, főzve vagy sütve fogyasztható. Részletek ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)