Nem a legszebb látvány fogadta azt a horgászt, aki a kifogott zsákmánya feldolgozása közben férgeket talált a húsban. A Magyar Haltani Társaság (MHTT) az olvasót megnyugtatta: a halat el lehet fogyasztani.
„Halfilézés közben a képen látható parazitákra lettem figyelmes. Mik lehetnek ezek?” – szegezte a kérdést az MHTT „Mit fogtam?” rovatának T. A.
A szakértők rögtön a közepébe vágtak a válaszukban, kiemelve, hogy a képen látható paraziták a hal izomzatában feltekeredett Eustrongylides fonálférgek.
„A testhosszuk három centiméter körüli. A féreg első lárvaalakja kevéssertéjű férgekben fejlődik ki, a halak a második köztigazdák, a végső gazdaállatok a halevő madarak” – írták elemzésükben a szakemberek.
Hozzátették, hogy főként süllőben és sügérben gyakori, a csukában is közönségesnek számít, de más halfajokban is előfordul.
„A klímaváltozás következtében a terjedése töretlen” – de ami a leginkább érdekelheti a pecásokat, hogy kell-e tartaniuk a fonálférgek esetleges negatív hatásától.
Az MHTT állásfoglalása szerint egyáltalán nem, hiszen az alaposan átsütött, főzött halhús fogyasztható, fertőzést nem okoz.
Idén februárban egy süllőben talált parazitákról írtunk, amelyek a hámot károsítják, sejtburjánzást okozhatnak, de a halak életét nem veszélyeztetik (a részletekről ITT olvashatsz).
Egy balatoni angolában mozgó férgeket fedeztek fel, de az MHTT megnyugtatott mindenkit, hogy az angolna-fonálférgek (Anguinnicola crassus) az emberre nem jelentenek veszélyt (részletek ITT).
Közel három éve egy süllő filézésekor piros pöttyökre lett figyelmes egy horgász. Akkor azt MHTT szakértője – ugyanúgy, mint a most elemzett hal esetében – az Eustrongylides nevű fonálférgeknek azonosította a parazitákat (részletek ITT).
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: MHTT/Pecaverzum)