2025. január 12. vasárnap | Ernő
Aktuális

Fonálférgek a halban: jól átsütve fogyasztható a hús

Fonálférgek a halban: jól átsütve fogyasztható a hús

Nem a legszebb látvány fogadta azt a horgászt, aki a kifogott zsákmánya feldolgozása közben férgeket talált a húsban. A Magyar Haltani Társaság (MHTT) az olvasót megnyugtatta: a halat el lehet fogyasztani.

„Halfilézés közben a képen látható parazitákra lettem figyelmes. Mik lehetnek ezek?” – szegezte a kérdést az MHTT „Mit fogtam? rovatának T. A.

A szakértők rögtön a közepébe vágtak a válaszukban, kiemelve, hogy a képen látható paraziták a hal izomzatában feltekeredett Eustrongylides fonálférgek.

„A testhosszuk három centiméter körüli. A féreg első lárvaalakja kevéssertéjű férgekben fejlődik ki, a halak a második köztigazdák, a végső gazdaállatok a halevő madarak” – írták elemzésükben a szakemberek.

Hozzátették, hogy főként süllőben és sügérben gyakori, a csukában is közönségesnek számít, de más halfajokban is előfordul.

„A klímaváltozás következtében a terjedése töretlen” – de ami a leginkább érdekelheti a pecásokat, hogy kell-e tartaniuk a fonálférgek esetleges negatív hatásától.

Az MHTT állásfoglalása szerint egyáltalán nem, hiszen az alaposan átsütött, főzött halhús fogyasztható, fertőzést nem okoz.

Idén februárban egy süllőben talált parazitákról írtunk, amelyek a hámot károsítják, sejtburjánzást okozhatnak, de a halak életét nem veszélyeztetik (a részletekről ITT olvashatsz).

Egy balatoni angolában mozgó férgeket fedeztek fel, de az MHTT megnyugtatott mindenkit, hogy az angolna-fonálférgek (Anguinnicola crassus) az emberre nem jelentenek veszélyt (részletek ITT).

Közel három éve egy süllő filézésekor piros pöttyökre lett figyelmes egy horgász. Akkor azt MHTT szakértője – ugyanúgy, mint a most elemzett hal esetében – az Eustrongylides nevű fonálférgeknek azonosította a parazitákat (részletek ITT).

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT/Pecaverzum)