2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Hová tűnt a pontyom bajsza és ponty ez egyáltalán?

Hová tűnt a pontyom bajsza és ponty ez egyáltalán?

A Hévízi-csatorna Fenékpusztához közeli szakaszán fogott egy 2,5 kilogrammos halat egy horgász még tavaly augusztusban, és az elkészült fényképet azonosításra beküldte a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam? rovatába.  

„Alakja és a csökevényes bajsza alapján én hibridnek, pontykárásznak tippeltem. Önök szerint jól gondolom?” – szegezte a kérdést a szakértőknek O. M. L.

Az MHTT szerint a hal pontyra hasonlít, de a rövid bajsza miatt jogos hibridnek tekinteni. 

„Hogy a másik szülője melyik kárászfaj lehet? A kis testmagasságból, a hátúszó még csak nem is egyenes, hanem homorú szegélyéből, valamint a szürke úszókból arra lehet következtetni, hogy ezüstkárász” – írták a szakvéleményben

Azt is közölték, hogy mivel a hal alkatilag jobban hasonlít a pontyhoz, valószínűleg ikrás pontytól és tejes ezüstkárásztól származik, tehát a neve pontyezüstkárász (Cyprinus carpio x Carassius gibelio).

Hazánkban az Aranyponty Zrt. foglalkozik a pontykárászok szaporításával. A hibridek feje a pontyra, míg a testük és kerek szélű pikkelyeik az aranykárászra hasonlítanak.

Míg a hatvanas években megszokott hibrid volt ez a hal, később egyre kevesebbszer lehetett vele találkozni. Ennek oka az volt, hogy behozták az ezüstkárászt, ami teret nyert a tógazdaságokban és a hazai vizekben, és kiszorította az aranykárászt.

2021-ben a tokaji Kovács-tóból előkerült egy 9 kilós, a hajdúböszörményhez közeli Pródi-halastóból pedig egy 5 kilós pontykárász hibrid. Nézd meg a különleges halakat, kattints IDE és IDE!

Az aranykárász önfenntartó populációjára leltek Zalában. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)