2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Ismét horribilis büntetést kapott a Balatonra gyorsan visszatérő hatbotos orvhorgász

Ismét horribilis büntetést kapott a Balatonra gyorsan visszatérő hatbotos orvhorgász

Idén már a negyedik alkalommal is elkapták a halőrök a már korábban többszörösen eltiltott és hatalmas összegű bírságokkal büntetett behúzós orvhorgászt, F. Gy. balatonfűzfői lakost. Az idei évben már több mint 2,2 millió forintos halvédelmi bírságot szabtak ki rá, és több mint 8 évre eltiltották a horgászattól.

„Vajon újra megpróbálja?” – ezt kérdeztük a notórius behúzós horgásszal kapcsolatban született legutóbbi cikkünkben, amelyben arról számoltunk be, hogy június 22-én már többszöri eltiltással a nyakában az idén harmadik alkalommal is elkapták a halőrök

A kérdésre a válasz igen, méghozzá elképesztően rövid időn belül – derül ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára legutóbb felkerült halgazdálkodási hatósági határozatból

F. Gy. balatonfűzfői lakos idei harmadik elkövetését követően mindösszesen nyolc nap telt el, és június 30-án már újra a parton ült, méghozzá nem kevesebb, mint hat bottal, ami nála nem is olyan meglepő, korábban is volt már rá példa.

A rettenthetetlen behúzós horgász – csak úgy, mint eddigi elkövetéseikor – most is Balatonkenese térségét választotta, és ezúttal sem úszta meg a halőri igazoltatást.  

Tetteiért már eddig is tetemes summát kellett gombolnia, most azonban minden eddigin túltett az az összeg, amely ráróttak. 

A Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság 957.660 forint halvédelmi bírsággal, valamint 36 hónapos horgászattól való eltiltással sújtotta. 

Ha összeadjuk, akkor F. Gy. csak ebben az évben négyszeri elkövetésével 2.225.475 forintos fizetnivalót szedett össze, és 100 hónapra, azaz 8,33 évre eltiltották a horgászattól.

A Pecaverzum már az ezt megelőző határozatnál is jelezte, hogy az utóbbi évek, de az is elképzelhető, hogy minden idők legnagyobb összegű bírságát tartalmazta. A mostani pedig még azon is túltesz – ezt előző cikkünkben írtuk, de még mindig is helytálló. 

A korábbi három elkövetés története

A balatoni halőröknek idén már többször meggyűlt a baja F. Gy. balatonfűzfői lakossal, akit a gigabírságok sem tartanak vissza a vízparttól. 

F. Gy.-t már tavaly eltiltották 9 hónapra a horgászattól, és kiszabtak vele szemben 82.500 forint halvédelmi bírságot, amiért június 2-án korábbi szabályszegése után engedély nélkül horgászott Balatonkenese térségében.

A renitens pecást ez egyáltalán nem rettentette el, és idén már többször is újra elindult horgászni. Az ismertté vált szabálysértések sorát május 16-án folytatta, amikor Balatonkenese térségében eltiltás hatálya alatt egy időben négy bottal, engedély nélkül, behúzós módszerrel horgászott.

A halőrök megtették a helyszínen a szükséges intézkedéseket a többszörös szabályszegővel szemben, majd az ügyben a Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság hozott elmarasztaló döntést. 

A hatáság határozatának értelmében F. Gy.-t 203.750 forint halvédelmi bírsággal, valamint 14 hónapos horgászattól való eltiltással sújtották

F. Gy. mit sem törődve a sorozatos elmarasztaló döntésekkel, június 7-én lapot kért 19-re, és nem kevesebb mint hat botot húzott be Balatonkenese térségében. Gondolta, ha lúd, akkor legyen kövér. 

Azonban ezt az elvet nemcsak ő, hanem a Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság is követte, amely 425.625 forinttal büntette, és további 20 hónapos eltiltást varrt F. Gy. nyakába.

Neki azonban úgy tűnik, semmi sem számít, és semmi sem tartja vissza a pecától, mert az elkövetés után 15 nappal később megint elkapták a halőrök helyileg ugyanott, Balatonkenese környékén. 

F. Gy. tehát arra sem vette a fáradságot, hogy új placcot keressen magának, visszatért a tett színhelyére. Június 22-én sem adta alább négy botnál, ismét elkapták, és a Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság már meg is hozta határozatát.

A végzés szerint 638.440 forint halvédelmi bírságot kell fizetnie F. Gy.-nek, akit további 30 hónapra is eltiltottak a horgászattól. 

Vajon újra megpróbálja?

A Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság már lehet, hogy többet tud az ügyben, ugyanis azt fontos megjegyezni, hogy a szabálytalanságok és határozatok meghozatala között eltelik pár hónap, így lehetséges, hogy már F. Gy. újabb ügyén dolgoznak.

A témában a Pecaverzum sajtómegkereséssel fordul a Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatósághoz, hogy megtudjuk, F. Gy. befizette-e bírságait, és ha nem, miként fogják rávenni. Arra is kíváncsiak vagyunk továbbá, hogy meddig űzheti ezt az illegális tevékenységet, van-e az eltiltásoknak és a bírságoknak felső határa. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, fotó forrása: pixabay.com)