2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Komplex zavart okoznak a pontyok a magyar vizekben

Komplex zavart okoznak a pontyok a magyar vizekben

A túlzott pontytelepítések káros hatásairól publikált cikket Szendőfi Balázs természetfilmes, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) tagja.  

A Pecaverzum is beszámolt arról, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a pontytelepítések csökkentésével tenné színesebbé a hazai halállományt, és ennek érdekében több keszegféle és ragadozó kihelyezését sürgetik. 2021-ben az országban megvalósuló telepítések 91 százaléka, 4870 tonna ponty volt, ezt szeretnék levinni 85-re. 

A témához kapcsolódva, a túlzott pontytelepítések káros hatásairól írt cikket Szendőfi Balázs természetfilmes, az MHTT rendszeresen publikáló tagja. Az írás a Magyar Szó nyomtatott számában jelent meg, de a szerző feltöltötte saját Facebook-oldalára is.

„Ökológiai szempontok kevés helyen és igen ritkán érvényesülnek a telepítésekben” – állapította meg Szendőfi Balázs, majd tudományos tényekre alapozva sorolta fel a ponty káros ökológiai hatásait. 

Elsődleges és legjelentősebb hatás a víz átlátszóságának drasztikus csökkenése, vagyis a víz zavarosítása. 

„Ezt a ponty többféle módon is okozza párhuzamosan: az aljzat állandó túrásával felkavarja azt, lebegő szemcséket juttat a vízoszlopba. Ugyanezzel a tevékenységével rontja a hínárnövények gyökérzetének megtapadását, valamint a fizikai felzavarással a fényt is csökkenti előlük. A növények árnyékoló hatásának csökkentése aztán átmenetileg több fényt enged a vízbe, jobban elszaporodik a fitoplankton, ami még zavarosabbá teszi a vizet” – fejtette ki bővebben a negatív hatásokat. 

Szendőfi Balázs szerint a nagy mennyiségű pontykihelyezések komplex zavart okoznak a vízi életközösségekben. „Ezt a magyar kutatótársadalom tudományos tényként kezeli, ám legtöbben úgy érzik: nem tehetnek mást azon kívül, hogy rezignáltan tudomásul veszik” – írta. 

A szerző a cikk végén a lehetséges megoldást is felvillantja. Úgy látja, más halfajok horgászatának népszerűsítése, jóval több kíméleti terület kijelölése és a horgászok számának csökkentése (akár szigorúbb vizsgákkal vagy más minőségi szűréssel) enyhítheti a problémát.

„Mindehhez azonban önmérsékletre volna szükség az érintett gazdasági ágaztok részéről, mert a kevesebb »kliens« vagy horgászterület némi lemondással is jár – anyagilag, rövid távon. A természet viszont csak nyerne vele, tehát hosszú távon az ember is” – zárta sorait Szendőfi Balázs. 

Egyetértesz azzal, hogy kevesebb pontyot telepítsenek Magyarországon? Szavazz ITT!

A teljes cikk: 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)