2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Nekiestek a horgászok a szövetségnek, miután bejelentették a jegyáremelést

Nekiestek a horgászok a szövetségnek, miután bejelentették a jegyáremelést

Horgászjegy-áremelést jelentettek be Vas megyében, ahol a szövetségnek a hír hallatán a közösségi médiában estek neki a horgászok. Az áremelés a megnövekedett halgazdálkodási költségek miatt vált elkerülhetetlenné.

Kénytelen emelni a területi jegyek árait a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2022-től, átlagosan 12-19 százalékkal, így döntöttek az elnökségi ülésen. 

„Idén nem volt könnyű helyzetben a testület az árak vonatkozásában, mert a 2021. évi halgazdálkodási tapasztalatok országosan és helyben is jelentős kihívások elé állítják a teljes halgazdálkodási ágazatot” – közölték, majd megjelölték az indokokat, amelyek az áremelkedést előidézték. 

Első között a 40-45 százalékkal megdrágult takarmányárakat, amelyek a haltermelési költségek 40-42 százalékát teszik ki. De többet kell fizetni a szállításért és emberi erőforrásért is, jellemzően 10-15 százalékkal. „Jövőre hasonló tendenciák várhatóak” – tették hozzá.  

A vas megyei szövetség egyébként halasítására évente 60-70 millió forintot költ. Jövőre is szeretnék teljesíteni az elmúlt években megemelt halasítási tervszámokat, ami számításaik szerint 20-25 millió forintos többletköltséggel jár majd az idei évhez képest. 

„Mi örülnénk legjobban, ha nem kellene a jegyek árát emelnünk, de ez most elkerülhetetlenné vált” – fogalmaztak. Emlékeztettek: a megtartható halak mennyisége és a horgászható vízterületek száma alapján az árak még az emelést követően is az egyik legkedvezőbb árfekvésűek maradnak regionális és országos összehasonlításban is.

A legkeresettebb jegy, az éves Vas megyei felnőtt területi engedély ára 43.500 forintról 51.500 forintra változik, míg a „3 tó+ folyóvizek jegy” 38.500-ról 45.000-re. 

A szövetség hagyományos éves területi jegy akcióját ismét megtartja: aki 2022. január 31-ig vált éves engedélyt, 2500 forint kedvezményben részesül, és ellensúlyozni tudja némileg az áremelkedést. 

A gyermekek részére kiadott napi és éves területi jegyek az országos irányelvekkel összhangban nem emelkednek.

A kellemetlen hírt eloszlatva egyből bejelentettek egy örömtelit is: 1100 kiló, körülbelül 3000-3500 darab compót telepítettek több helyszínen.

Felhívták a figyelmet, hogy a megyei horgászrend az országosnál szigorúbb, 30 centiméteres méretkorlátozással és 2 darabos darabkorlátozással védi a halfajt. 

Úgy tűnik, ez nem hatotta meg a horgászokat, akik kommentekben estek neki a szövetségnek, amely reagált is még az éjszaka folyamán – ahogy fogalmaznak – a „gyalázó” hozzászólásokra.

„Szomorúan és néha már megdöbbenéssel olvastuk a 2022. évi jegyárakkal és horgászrend módosítással kapcsolatos hírünkhöz érkezett hozzászólásokat” – olvasható a csütörtök éjfél után felkerült kommünikében, amelyhez mellékeltek egy tájékoztatót is a kulturált kommentelés 10 aranyszabályáról.

Mint ismeretes, 2022-ben az összes általános területi jegy ára emelkedik. Nézd meg az összegeket IDE KATTINTVA! 50 százalékkal emelkedik az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH), amit minden horgász megfizet. Részletek ezzel kapcsolatban IDE KATTINTVA érhetők el!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!