2022. január 18. kedd | Piroska
Aktuális

Növekvő trendet mutatnak a balatoni szabályszegések

Növekvő trendet mutatnak a balatoni szabályszegések

A 2020-as évhez képest nyugodtnak mondható volt 2021 a balatoni halőrök számára. A tavalyi kiugrástól eltekintve azonban szépen növekvő trendet lehet látni évről évre a szabályszegések számában.

2021-ben az intézkedések után 403 esetben tettek feljelentést a balatoni halőrök, a szabályszegű horgászokra kiszabott pénzbírság pedig 11,8 millió forint volt – erről számolt be honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.).

Így alakultak a szabályszegések:

Itt pedig a kiszabott bírságok a feljelentések alapján visszakapott hatósági határozatok száma és az azokban kiszabott bírság összege (2014-2020. november):

A BHNp Zrt. a tavalyi év halőrzési összefoglalójában azt írja, hogy már nem kezelik külön a horgászrendi szabályszegéseket, és a kifejezetten enyhe szabályszegések kivételével ezekben az esetekben is feljelentést tesznek.

A legnagyobb számban előforduló szabályszegés 2021-ben az engedély nélküli horgászat lett. Ha összeadjuk az engedély nélküli és a területi jegy nélküli horgászatot, akkor a megdöbbentő 178 esetszámot láthatjuk.

(A szabályszegések típusait áttekintő táblázatban csak azok a szabályszegések szerepelnek, amelyekből legalább 10 intézkedés történt, és egy intézkedés akár több típusban is szerepelhet akkor, ha a feljelentett egyszerre több szabályszegést is elkövetett.)

A tavalyi év nyertes kategóriája – a megengedett horgászeszközöknél több készség használata – a harmadik helyre szorult vissza.

A jegyzőkönyveket áttekintve láthatjuk, hogy 49 esetben az ellenőrzött személy több szabályt is megsértett, ebből 7 esetben hármat is (ezek a számok az összefoglaló táblázatban is megjelennek). A feljelentett személyek közül húsz külföldi állampolgár volt. 

Elmondhatjuk azonban, hogy az elmúlt évben – köszönhetően a világjárvány hatásainak – lényegesen kevesebb külföldi horgászott a Balatonon. A tavaszi éjszakai kijárási tilalom kifejezetten érezhető volt az ellenőrzött személyek számában.

A balatoni horgászrend szerint lehetőség van egyes szabályszegő horgászoktól hosszabb időre is megtagadni a területi jegy kiadását. Tavaly december elejéig ezzel a lehetőséggel 39 esetben élt a BHNp Zrt.

Új halőrök a Balatonnál

A BHNp Zrt. természetesvízi halgazdálkodási területe 62.800 hektár, amely két nagy tömbre különül el, a Balaton és a Kis-Balaton I. ütemre. Persze számos kisebb-nagyobb vízterület csatlakozik ehhez (Nyugati-övcsatorna, Hévíz-folyás, stb.) és csak a Balaton partvonala 235 kilométer hosszú.

Ezen a területen jelenleg nyolc halőr páros tevékenykedik általában párban, de természetesen előfordulnak olyan napok, amikor csak szólóban van szolgálat. A szolgálat rendelkezik páronként egy gépjárművel, kisgéphajóval és/vagy elektromos meghajtású csónakkal. 

Az elmúlt esztendőben három halőrnek szűnt meg a szolgálati viszonya, amelyet rövid időre a szolgálati területek átszervezéssel, majd három új kolléga felvételével sikerült megoldani. Az új munkatársak mostanra rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, egy új jelölt pedig már megkezdte a képesítések megszerzését. 

Folyamatosan frissítik a halőri állomány technikai eszközeit, a horgászjegyek ellenőrzése is elektronikusan történik.

Beépülve a horgászok közé, álruhában ellenőriznek a halőrök. Még több infó ITT!

Öt év szabadságvesztés járhat a halakkal kapcsolatos törvénysértésekért. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!

Hétéves csúcsot döntött tavaly az orvhálaszügyek száma. Részletekért KLIKKELJ IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: BHNp Zrt.)