2022. december 5. hétfő | Vilma
Aktuális

Örök rejtély: lehetetlen beazonosítani ezt a kubikgödörből fogott halat

Örök rejtély: lehetetlen beazonosítani ezt a kubikgödörből fogott halat

Nem mind arany, ami fénylik. Első ránézésre talán egyszerűnek tűnik a képen látható hal beazaonítása, azonban ebbe most a szakemberek is beletört a bicskája.

Rövid időn belül a második furcsa kinézetű kárászról kap fényképet a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) Mit fogtam című rovata. Azt követően, hogy a múlt héten élénk színekben pompázó halról állapították meg a szakértők, hogy mitől lehet egyedi a kinézete, most újabb kérdést intéztek feléjük. 

„Szeretnénk segítségüket kérni a mellékelt fotón található hal beazonosításában. A halat egy ismerősöm fogta egy elmocsarasodott kubikgödörben, mi ezüstkárász hibridre gyanakszunk” – írták a levélben.

Ritkán fordul elő, hogy az MHTT egy fénykép alapján ne tudna választ konkrét adni és azt meg is indokolni. Most viszont ez történt.

„A képen sajnos nem látható a hátúszó erős csonttüskéjének a fogazottsága és a hátúszó szegélye, ezért teljes biztonsággal nem lehet pontosan meghatározni a halat a küldött kép alapján” – szögezték le a szakvéleményben. 

Hozzátették: a széles kárász vagy más néven aranykárász esetében a hátúszó szegélye domború és lekerekített, a hátúszó kezdetén található csonttüske (bognártüske) majdnem végig, finoman fogazott. Az ezüstkárász hátúszójának szegélye viszont egyenesen levágott vagy enyhén homorú, továbbá a bognártüske durván fogazott, és csak a csonttüske felső harmadától, felétől érezhető a fogazottság.

A széles kárász és az ezüstkárász megkülönböztethető az oldalvonalon lévő pikkelyek számából, ami a széles kárász esetében minimum 32 – írtuk egy korábbi cikkünkben az MHTT-ra hivatkozva. Ennek a fényében (mivel a képen látható hal oldalvonali pikkelyeinek száma nem éri el a 32-t) a széles kárász kizárható, viszont száz százalékos biztonsággal az ezüstkárász sem jelenthető ki a fentebb vázoltak miatt. 

Hatalmas pontykárász hibridet fogott egy magyar horgász. Nézd meg a halat ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: MHTT)