2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Röpködnek a százezres halvédelmi bírságok a Balatonnál

Röpködnek a százezres halvédelmi bírságok a Balatonnál

2023 első hat hónapjában hatan is kaptak százezer forintos vagy azt meghaladó halvédelmi bírságot a Balatonnál. 

2022-ben több mint 6 millió forint bírságot szabtak ki szabálytalan balatoni horgászokra, az eltiltások összértéke pedig 944 hónap, azaz több mint 78 év volt. 

Az idei évről egyelőre még nem áll rendelkezésre statisztika, de az első hat hónapban többen kaptak is százezres nagyságrendű halvédelmi bírságot.  

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára feltöltött halgazdálkodási hatósági döntések szerint júniusig hat olyan ügyben hoztak végzést, amelyben a halgazdálkodási bírság elérte vagy meghaladta a 100.000 forintot. 

Az év első nagybírságos története G. K. várpalotai lakos nevéhez fűződik, akit március 23-án Csopak térségében ellenőriztek a rendőrök. Autójának átvizsgálása során egy fedeles műanyag edényből egy keszeg és egy kárász, míg egy nylon zacskóból egy 5,76 kilós fogassülő került elő. A nemes halat tilalmi időben tartotta meg, és a fogási naplójába sem vezette be. Ügyében a Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság járt el, és szabott ki rá 100.000 forint halvédelmi bírságot, és tiltotta el a horgászattól 18 hónapra

Egy nappal később, március 24-én Balatonfüred térségében eltiltás hatálya alatt engedély nélkül horgászott M. D. balatonfüredi lakos, akinek tettért 112.500 forintot kell fizetnie, és 18 hónapig nem horgászhat. 

Április 10-én egy visszaeső horgászt kaptak el a Keleti-Bozót-csatornán: P. E. lengyeltóti lakosnak nem volt engedélye, ráadásul ebben az évben már másodszor szabtak ki vele szemben halvédelmi bírságot, 127.500 forintja bánta, mellé pedig 24 hónapos eltiltás párosult.  

Az év eddigi legnagyobb bírságát, 167.500 forintot F. B. fonyódi lakosra vetették ki, és ami lehet még fájóbb számára, nem kevesebb mint 30 hónapos eltiltással is szembe kell néznie. Április 11-én Fonyód térségében megtartott négy pontyot, amelyből hármat bevezetett a fogási naplójába, a negyediket – amely hétkilós volt – pedig nem.

Április 23-án Cs. G. balatonlellei horgásszal is meggyűlt a halőrök baja: Balatonboglár térségében a horgászhelye elhagyása után a kifogott halakat nem vezette be a fogási naplójába. Nevezett ellen már három éven belül szabtak ki halvédelmi bírságot, a legutóbbi összeg 105.000 forint volt, mellé 18 hónapos eltiltás társult.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság 127.500 forint halvédelmi bírsággal, valamint 15 hónapos horgászattól való eltiltással sújtotta Cs. R. K. nagyhalászi lakost, aki április 25-én a Zala-folyón, Fenékpuszta térségében engedély nélkül, horgászatra tiltott területen horgászott. Vele szemben az év során már szabtak ki halvédelmi bírságot.

Varázstollal próbálta meg átverni a balatoni halőröket, 15 hónapos eltiltást kapott. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)