2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Törvényjavaslattal próbálják meg visszaszorítani a nagytestű halak feketekereskedelemét

Törvényjavaslattal próbálják meg visszaszorítani a nagytestű halak feketekereskedelemét

Jelenleg két ügyben folytat vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eltűnt vagy ellopott nagytestű pontyok kapcsán. Az egyik esetben most a horgászok felé is fordultak, hátha valaki felismeri a keresett példányt. 2018 óta a Nébih hét darab „nagyhal” nyomára bukkant. A kapitális halak illegális kifogására és értékesítésére épülő feketekereskedelem felszámolása érdekében törvénymódosítási javaslatokat is megfogalmaztak.

Elmondható, hogy a „fogd meg és engedd vissza” szemlélet egyre nagyobb teret hódít magának, hiszen manapság a horgásztársadalom jelentős része nem élelmiszerként tekint a halra, hanem pusztán a minél nagyobb méretű zsákmány kifogásában érdekelt. Ennek következtében országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, melyek kimondottan a „nagyhal” fogásának élményét garantálják a horgászok számára – olvasható a Pecaverzum sajtómegkeresésére küldött válaszban. 

A Nébih szerint  tekintettel arra, hogy a nagytestű halak horgászati reklámértéket képviselnek, így a magán tavaknak kétségtelenül érdekében áll az, hogy az általuk kezelt tóban minél több nagytestű hal (jellemzően ponty) egyede megtalálható legyen. Az ilyen nagytestű halak felnevelése azonban több évtizedes munka eredménye, ennek következtében nehezen beszerezhetők és piaci értékük – egy 25-30 kilogrammos ponty egyed esetében – meghaladhatja a 600 000 forintot. Ezen okból épült ki a feketegazdasági piaca az ilyen nagyhalak természetes vizeinkből való kifogásának és értékesítésének a magán horgásztavak számára. 

Az eltűnt/ellopott „nagyhalak” felkutatására irányuló hatósági ellenőrzések során a Nébih a horgászoktól, a halgazdálkodásra jogosultaktól, de a közösségi média felületekről is gyűjti az információkat, fényképeket. Egy nagysúlyú hal feltételezhető áttelepítése kapcsán a begyűjtött fényképanyagot minden esetben független szakértő vizsgálja. 

A szakértői vizsgálatot követően, amennyiben a szakértő azt állapítja meg, hogy a korábbi természetes élőhelyén lefotózott hal azonos a másik élőhelyen megfogott hallal, a Nébih elrendeli az adott egyed eredeti élőhelyére való visszatelepítését, valamint halgazdálkodási bírsággal sújtja a jogosulatlan telepítést. 

A bírság mértéke az őshonos halfajok halgazdálkodási értéke alapján számított összeg, de legalább 50.000 forint. Továbbá 10.000-500.000 forintig terjedő halvédelmi bírságot és 6 hónap 3 évig terjedő eltiltást szabhat ki a hatóság a hal egyed kifogását és annak értékesítését megvalósító személlyel szemben.

Jelenleg két ügyben folytat vizsgálatot a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A Maconkai-víztározóból eltűnt nagytestű bőrponty, valamint az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület kezelésében lévő Debreceni- és Gólem tóról elszállított több nagytestű ponty és amur esetében van folyamatban vizsgálat.

Az illegális haltelepítés, halértékesítés felszámolása érdekében a Nébih a horgászok segítségét is kéri, hogy az elmúlt 7-8 évben, az alábbi észak-magyarországi halgazdálkodási vízterületeken megfogott (visszaengedett) 10 kilót meghaladó ponty egyedek fényképeit küldjék meg hatóságunk részére, az [email protected] e-mail címre. Az ügyben részletek ITT olvashatók.  

A jövőre való tekintettel a Nébih törvénymódosítási javaslatokat fogalmazott meg a nagytestű halak illegális kifogására és értékesítésére épülő feketekereskedelem még gyorsabb és hatékonyabb felszámolása és visszaszorítása érdekében. 

A Nébih eddigi eredményei:

  1. 2018 április – Tisza tó–Big Carp Lake – 31,9 kilós ponty 
  2. 2019 április – Duna adonyi mellékága – Kislóki Bojlis tó – 27,4 kilós ponty
  3. 2019-2020 – Gyékényesi kavicsbánya tavak – Nagykállói horgásztó – 28 kilós ponty
  4. 2020 június – Ikervári Műcsatorna–Farkincás tó – 27,3 kilós ponty
  5. 2020 június – Balaton–Mókus horgásztó – 28 + 17 kiós ponty
  6. 2020 március – Zala – 12 kilós ponty 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!