2024. július 16. kedd | Valter
Aktuális

Útmutató a tökéletes horgászfotó elkészítéséhez

Útmutató a tökéletes horgászfotó elkészítéséhez

Ahhoz, hogy esztétikus és szakszerű, a hal beazonosítását is segítő fényképeket tudjunk készíteni, több dologra is figyelnünk kell.

A Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam? elnevezésű rovatába rendszeresen küldenek be a horgászok fényképeket halakról, azt várva, hogy a szakemberek beazonosítják, melyik fajhoz tartozik.

Akad azonban arra példa, hogy a halkutatók sem tudnak biztosat állítani, és ennek oka legtöbbször az, hogy a fotókon nem látszódnak fontos részletek. 

Az MHTT közzé is tett egy ajánlást arra vonatkozóan, hogyan kell tökéletes, a halfaj beazonosítását megkönnyítő képeket készíteni. 

„A jó fotóról megállapítható a hal szájállása, az oldalvonal pikkelyszáma, a hát- és a farokalatti úszó sugarainak a száma. A tokféléknél pedig ne csak a halról, hanem fejének a hasi oldaláról is mellékeljenek fotót, mert ez alapján legkönnyebb az azonosításuk. Ügyeljenek rá, hogy a kézben tartott halon ne takarják le ujjaik a pikkelyeket vagy csontvérteket és úszókat, ezért inkább puha helyre téve, oldalára fektetve készítsenek róla teljes alakos képeket. A halak kímélete érdekében soha ne a horgon lógva fotózzuk őket” – foglalták össze a legfontosabbakat, mellékelve két fényképet. 

Azt is írták, hogy a beküldők, kérdezők lehetőleg mindig tüntessék fel a fotón szereplő hal pontos fogási idejét, helyét (akár Google-térképén jelölve, akár koordinátákkal), továbbá a vízfolyás és a legközelebbi település nevét. 

A halak azonosításánál sokat segít, ha az eredeti fotót küldik be e-mailen, ugyanis a Facebookról letöltöttek gyenge felbontásúak, nehezítik a szakemberek dolgát. 

Az Országos Horgászrendben (OHR) is olvashatunk egy útmutatót a szemrevaló horgászfotó megalkotásáról.

„Ügyelni arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható” – kezdődik a Mohosz javaslatainak sora. 

Azt írják, mindenekelőtt a halat tisztítsuk meg: sarat, fűszálakat, nyálkát és esetlegesen a vért friss vízzel öblítsük le. 

Ezt követően a Mohosz fényképszakmai tippeket oszt meg, és persze azt is megtudhatjuk, hogy milyen közel lehet emelni a halat a fotómasinériához.

„A hal objektív felé történő »kitartása« nem esztétikus, a helyes távolság a súly megtartását is segítő félkarnyi. Napsütésnél ügyelni kell arra is, hogy vaku használata nélkül a sapkát viselő horgász arca leárnyékolt marad” – olvasható az OHR-ben.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy „célszerű több fotót is elkészíteni, hogy a pislogás és/vagy a hal mozgásai kiküszöbölhető legyen”.

Kiemelték, „nem készülhet etikus fotó cigarettával a szájban vagy a halat ronggyal megfogva”. 

Ahogy fogalmaznak, „a fotózás során fokozottan ügyelni kell a halak kíméletes kezelésére, mozgatására, mert a nagy példányok leejtésre, nyomásra az átlagos méretű halaktól sokkal érzékenyebbek”. 

Azt is egyértelműsítették, hogy a legfontosabb a hal védelme, éppen ezért, ha a szakszerű, gyors fotózás nem biztosítható, akkor a kifogott példányt haladéktalanul vissza kell engedni a vízbe. 

A színezett fertőtlenítők használata csak a fotózás után támogatott. „Ekkor a hal minden látható sebének fertőtlenítése is ajánlott, az esetleges élősködők eltávolítása mellett” – fogalmaztak.  

Hangsúlyozták, a visszaengedéskor a halat csak akkor szabad elengedni, ha az már az egyensúlyi helyzetét önerőből fenn tudja tartani, valamint mozgása (szabadulási reflexe) beindult.

A terítékfotók vonatkozásában leszögezték, azok csak kivételes esetben, a horgászversenyek mérlegelésekor és szakcikkek illusztrációjaként készíthetők el. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum)