2024. július 16. kedd | Valter
Aktuális

Videó: ilyen egy mozgalmas hétköznap a Kiskörei Hallépcsőben

Videó: ilyen egy mozgalmas hétköznap a Kiskörei Hallépcsőben

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KTVHESZ) egyik munkatársa mutatta meg, hogy milyen is egy mozgalmas hétköznap a Kiskörei Hallépcsőben. 

A Kiskörei Hallépcső – amely 1340 méteres hosszával Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítménye – a magyar vízügyi szakma büszkesége, 2014. október 28-án adták át. 

A létesítmény Tisza-tavat köti össze a Kiskörei Vízlépcső alatti folyószakasszal, és biztosítja a halak számára a folyamatosan, az év minden napján az átjárhatóságot a vízlépcső megkerülésével.

A Kiskörei Hallépcső felvízi, középső és alsó szakaszból áll. A felvizen egy beeresztő zsilipen át tápcsatorna köti össze a Tisza-tavat a halátjáró további részével. 

A középső szakaszra 27 tájba illesztett, réselt halátjárókkal kombinált bukó került, melyek 25 centiméterekre osztják a teljes szintkülönbséget. Itt a hal választhat: a küszöbön át folyó 20-25 centis vízpárnán halad át, vagy a réselt betonátjáró falai között úszik a csaknem 2 méter mély vízben. 

Az alsó szakaszon újabb 10, hasonló megoldás könnyíti a további szintkülönbség legyőzését. A hallépcső szélein pedig kiöblösödő pihenőmedencék kaptak helyet.

A létesítmény akár – vízállástól függően – a 10,5 méteres szintkülönbség legyőzését is lehetővé teszik az élőlények számára, amelyeknek 3 nagy pihenőtó is a rendelkezésükre áll, vándorlásuk során vehetnek igénybe azokat. 

Nagyon fontosak a megfigyelőablakok, amelyek segítségével a szakemberek folyamatosan finomítani tudják a halátjárók felépítését a jobb használhatóság, tehát a halak és más vízi élőlénynek érdekében.

Az úgynevezett monitoring-helyiség – ahol kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása – a Kiskörei Vízlépcső üzemlátogatása során tekinthető meg.

Ide ment be pár napja a KTVHESZ egyik munkatársa, és készített egy rövid videót, amelyben meglepő módon egyetlen busa sem tűnik fel.  

A Kiskörei Hallépcsőben történő halmozgások egyéként élőben követhetők az Időkép webkameráján.  

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: KTVHESZ FB-videó képernyőfelvétel)