2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Videón a Tisza forrása, alig csepeg a víz

Videón a Tisza forrása, alig csepeg a víz

Franz Béla kőrösmezői ökoaktivista kedden, közösségi oldalán tett közzé egy lesújtó videót arról, hogy alig csepeg a víz a kifolyóból a Tisza forrásánál.

„Valami elromlott, esetleg elzárták a csapot” – írta az ökoaktivista bejegyzésében, amelyet a kiszo.net vett észre. 

A kommentelők egyelőre csak találgatnak, hogy mi történhetett. A többség szerint az aszályos, csapadékszegény időjárás van hatással a forrásra. Mivel régóta nem volt nagy területet érintő jelentős mennyiségű csapadék, ezért több kárpátaljai folyón is rekordalacsony a vízállás.

A Tisza forrása a Fekete-Tisza eredete, a folyó hosszát e ponttól mérik. A Fekete-Tisza Kőrösmező központjától 22,5 kilométerre a Máramarosi Havasokban, a Fagyalos hegységben ered 1265 méteres tengerszint feletti magasságban. 

A forrást 1889-ben, amikor még Magyarországhoz tartozott, egy csővel kissé arrébb terelték, s egy kőfalat építettek, közepén egy kialakított csurgóval. Trianon után egy boltíves mélyedéssel ellátott kőoszlopot építettek alá, s a magyar nyelvű táblát cseh-ruszin kétnyelvű táblára cserélték. 

1939-ben az emlékkő tetejére turulmadár került, melyet a szovjet fennhatóság alatt leszedtek. A 2000-es és 2010-es években az emlékhelyet többször felújították-átépítették. 2006-ban a szegedi Geo-environ egyesület magyar-ukrán nyelvű táblát helyezett az emlékműre.

A forrás vize a kőedényből kicsordulva eltűnik a sűrű bozótban, és 53 kilométeres útjára indul a Fekete-Tisza, majd Rahó alatt összefolyik a Fehér-Tiszával. 

Az igazi folyó, a Szőke Tisza itt veszi kezdetét. A két ág összefolyásával keletkező folyó 962 kilométeres útja során érinti Romániát, Magyarországot, Szlovákiát és Szerbia területén, a Vajdaság közepén, Titelnél torkollik a Dunába.

Új negatív rekord született a Tiszán Magyarországon. Részletek ITT

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Franz Béla FB-oldala)