2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Galériák

Kiderült, hogyan hat a vízhiányos időszak a Tisza-tó ivadékaira

Kiderült, hogyan hat a vízhiányos időszak a Tisza-tó ivadékaira

A rendkívüli, vízhiányos időszak nagy hatással van a Tisza-tó halaira is, így az esedékes havi ivadékvizsgálathoz különös gonddal fogtak hozzá a szakemberek. Az adatokat elemezve azt tapasztalták, hogy a mintaterület halivadékainak előfordulására nem volt jelentős befolyással a 60-70 centiméteres vízoszlop hiánya – közölte honlapján a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. 

Kiderült, hogy a bodorkaivadéka az elmúlt egy hónapban 10 millimétert nőtt, jelenleg 38 milliméteres. A vörösszárnyú keszeg utódai szintén 10 milliméterrel nagyobbak a korábbi méréshez képest (30,5 milliméter és 20,7 milliméter). 

Előkerült a többi keszegféle ivadéka is. A dévér utódai jelen mérés szerint átlagosan 37,3 milliméter hosszúak, ez 1,7 milliméterrel marad el az évtizedes átlagtól. A karika ivadéka pedig 30,8 milliméter hosszú, ami viszont közel 3 milliméterrel haladja meg a sokéves átlagot. 

A ragadozók közül elsőként a balin adatait vizsgálták meg. Júliusban 65,8 milliméter hosszúak voltak az ivadékok, ami jelentősen, közel 15 milliméterrel több a tízéves átlagnál. 

A csuka 151 milliméteres (tízéves átlag: 169 milliméter), a süllő pedig 66,5 milliméter hosszú volt átlagosan. Utóbbi mintegy 10 milliméterrel kevesebb a tízéves átlaghoz képest.

Az előrejelzések szerint a közeljövőben nem számíthatunk jelentősebb vízhozamra, így a Tisza-tó vízszintjével összefüggésben további csökkentés várható. 

Jelen vizsgálat azt mutatja, hogy a körülmények ellenére a halivadékok kitartanak a parti régióban, ami arra utal, hogy a táplálékellátottság megfelelő – zárul a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. jelentése. 

A júniusi ivadékvizsgálaton szokatlan jelenségre lettek figyelmesek. Tudd meg, mi volt az IDE KLIKKELVE!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)