2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Szokatlan jelenségre lettek figyelmesek a Tisza-tavi ivadékvizsgálaton

Szokatlan jelenségre lettek figyelmesek a Tisza-tavi ivadékvizsgálaton

Megtörtént a Tisza-tavon az idei második ivadékvizsgálat is, amely a sügér esetében szokatlan eredménnyel zárult.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján megjelent beszámoló szerint a minta jelentős részét ezúttal is a bodorka adta, aminek nagyobbik hányadát ráadásul az idei szaporulat tette ki. A faj ivadékai átlagosan 28,2 milliméter hosszúak, ami megközelíti a tízéves átlagot. 

A vörösszárnyú keszeg ivadéka is előkerült, 20,7 milliméteres hosszuk majdnem 5 milliméterrel marad el a mérések kezdete óta összegyűjtött adatok átlagától. 

Összesen 4 ragadozó halfaj ivadékát sikerült megvizsgálni. A csukák átlagosan 114,4 milliméteresek, ez 20 milliméterrel kevesebb, mint az évtizedes átlag.

A májusi vizsgálat során a csukák átlagosan 72,8 millimétereseknek bizonyultak, 6 milliméterrel elmaradva a tízéves átlagtól. Ebben a mutatóban tehát tovább romlott a faj növekedési üteme.

A balinok átlagos hossza 23 milliméter volt az elmúlt hónapban, ez 1 milliméterrel meghaladta a tízéves átlagot. A legfrissebb vizsgálatok szerint az utolsó mintavétel óta a faj egyedei átlagosan 38 milliméteresre fejlődtek, ami 2-vel kevesebb, mint az évtizedes átlag. 

A süllő fejlődése viszont a júniusi mérés szerint jobbnak bizonyult a korábbiakhoz képest, mert 51 milliméteres hossza 4-gyel haladja meg a sokéves átlagot. 

A sügér esetében szokatlan eredményt kaptak a szakemberek, ugyanis a Tiszafüredi Holt-Tisza térségében 11,6 milliméter volt az ivadékok átlaghossza, tehát csak picivel kevesebb mint a fele az előzőleg kapott értéknek (22,6 milliméter).  

„A jelenség magyarázata az lehet, hogy a sügér ívását valami, például egy hirtelen lehűlés megszakította, majd a melegedés folytatódásával ismét beindult. A második ívásból származó utódok tagjait találhattuk meg a vizsgálat során” – állapította meg jelentésében a Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Arról is beszámoltak, hogy a szivárványos öklének számos egyede is előkerült, ezenkívül a folyami- és tarkagéb, valamint a kaukázusi törpegéb ivadékainak sokasága is gazdagította a mintát. 

A gébek utódai minden bizonnyal hozzájárultak a süllőivadék tempós növekedéséhez, hiszen a süllők egy hónap alatt csaknem megduplázták a hosszukat. 

Sajnos a dévér- és karikakeszeg ivadékát ezúttal sem sikerült kimutatni. 

További fotók az ivadékvizsgálatról ITT

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)