2021. október 27. szerda | Szabina
Halgazdálkodás

235 ezer kecsegét engedtek szabadon a Dunában

235 ezer kecsegét engedtek szabadon a Dunában

Bécs Városa és a Bécsi Agrártudományi Egyetem, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia együttműködésének köszönhetően a 2016 és 2021 közötti időszakban több mint 235.000 fiatal kecsegét sikerült visszatelepíteni a Dunába és a Morvába. A tokhalfélék családjába tartozó kecsege veszélyeztetett faj, ezért is van nagy szükség a populáció megerősítésére.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Sikeresen véget ért a 2016-ban kezdődött, kecsegék védelmét szolgáló bécsi akció. A tokhalfélék, ahová a kecsege is tartozik, a túlhalászatnak és vándorútjuk megzavarásának köszönhetően az elmúlt évszázadban eltűntek a Duna felső és középső részéről – adta hírül a kisalfold.hu.

Azt is írják, hogy Ausztriában már csak egy kis területen, a Felső-Dunán él vadon tokhalfajta, a kecsege, de ez is erősen veszélyeztetett.

Bécs Városa és a Bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) kutatói 2016 óta közösen dolgoztak az Európai Unió LIFE projektjén, melynek célja a kecsegék állományának megerősítése és megóvása volt. A bécsi Duna-szigeten, egy konténerben több százezer kecsegét neveltek fel, hogy később saját, önfenntartó populációkat hozzanak létre. A most véget ért kezdeményezés összesen 150.000 kecsege visszatelepítését tűzte ki céljául – ezt a számot messze sikerült túlteljesíteni. Öt év alatt ugyanis több mint 235.000 példány lelt új otthonra a Dunában és a Morvában.

A tenyésztőkonténerek nagy népszerűségnek örvendtek: több mint negyven iskoláscsoport és ötven delegáció kereste fel őket. Utóbbiak Ausztriából, az Európai Bizottságtól és más EU-országokból érkeztek, de Kínából is jöttek érdeklődők. A projekt során szabadon engedett kecsegéket jeladóval és mikrocsippel szerelték fel, így még több évig nyomon lehet követni mozgásukat. A bécsi projektben, melyet hatvan százalékban az EU finanszírozott, az osztrák főváros és a BOKU szakértői mellet részt vettek a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársai is.

Magyarországon is egyre több helyen telepítenek kecsegéket, sikeres a Vas megyei szövetség és a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége programja is. Utóbbi szervezet Homokmégyen neveli a halakat, erről videó is készült

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: vasivizeken.hu/kisalfold.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!