2024. március 1. péntek | Albin
Halgazdálkodás

Az óriási busák mellett harcsák is hálóba akadtak az Atkai Holt-Tiszán – fotókkal

Az óriási busák mellett harcsák is hálóba akadtak az Atkai Holt-Tiszán – fotókkal

A tervezett ütemben zajlik az Atkai Holt-Tiszán a busaállomány lehalászása. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) az előző három nap során több mint 20 darab 10 kilogramm feletti busát zsákmányolt, a legnagyobb közel 40 kilós volt.

A hálók szembősége és mélysége eredményesen szelektálja a halakat. Jellemzően nyílt vízen, vízközt kizárólag a nagy testű busákat sikerült megfogni, ugyanakkor egy-egy szakaszon néhány kapitális szürkeharcsa is a hálóba gabalyodott.

„Természetesen a szürkeharcsák kifogása nem célunk, ezért a kiszabadításukat követően azonnal visszaengedjük őket” – olvasható a HECSMSZ Facebook-oldalán, ahol láthatjuk is, hogy milyen méretű busák kerültek ki, és mekkora harcsák kerültek vissza a vízbe.

Az Atkai Holt-Tiszán február 9-én vette kezdetét a busaállomány – ökológiai célból történő – halászata. A tavalyi év tapasztalataira támaszkodva a busák keresése és terelése a holtág északi részén kezdődött meg.

A halászat során a 120 milliméter szembőségű, perlon anyagú eresztőhálókat 50-80 méterenként helyezik el a partra merőlegesen, valamint alkalom adtán tanyavetés fog történni, melyre várják a segítő horgászok jelentkezését.

Az elvetett eresztőhálók kezdetét és végét jól látható módon megjelölik, valamint a hálók környezetének kezdetét piros bójákkal jelölik ki.

A halászat során a holtág teljes területére vonatkozó horgászati tilalmat nem rendeltek el, ugyanakkor az esetleges akadályozás elkerülése érdekében egyes horgászhelyeken – jól látható módon – eseti horgászati tilalmat alkalmaznak.

A busahálók környezetében a csónakos horgászat tilos, valamint a csónakos áthaladás – lehetőség szerint a partközelben – fokozott figyelemmel történhet. A hálókat kizárólag a halászati szakszemélyzet kezelheti, illetéktelenek részére tilos. Ha valakit tetten érnek, orvhalászat miatt feljelentésre számíthat.

Természetesen a halászat nappal történik a nyilvánosság teljes körű bevonásával, azaz minden érdeklődőt szívesen fogadnak és várnak.

„Bármilyen kérdéssel, felmerülő kétséggel kapcsolatban bizalommal fordulhatnak a szövetség munkatársaihoz; tegyék ezt azelőtt, hogy álhírek, légből kapott információk alapján véleményt nyilvánítanak” – fogalmazott a HECSMSZ.

A kifogott busák a szállítások időpontjáig tartóhálóra kerülnek, majd a mennyiség függvényében szállítják el azokat. A szállítás időpontja a kifogott mennyiség függvényében akár több napon is történhet, ezért az érdeklődők a helyi hivatásos halőröknél informálódjanak a szállítás időpontjairól.

Végezetül azt írták, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a hálóba véletlenszerűen kerülő nagy testű őshonos halakra, amelyek a háló ellenőrzésekor azonnal visszaengednek – mint történt ez az első három nap során kifogott szürkeharcsákkal is.

A hívható telefonszámok: Oláh Szabolcs: +36-30-331-3360 Belovai Csaba: +36-30-331-4498 Kovács András: +36-30-655-3565.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, képek forrása: HECSMSZ)